3
Tvrdnje američkih naučnika
Prestalo smanjivanje ozonskog omotača!

OZONSKI omotač prestao se smanjivati, no trebaće decenije da se počne oporavljati, objavili su u srijedu američki naučnici koji smatraju da su međunarodni sporazumi o smanjenju ispuštanja štetnih tvari u atmosferu ipak djelovali, ali da uništavanje omotača još nije u potpunosti zaustavljeno.


Analiza satelitskih snimaka i proučavanja na zemlji pokazala su da se ozonski omotač povećao u nekim dijelovima svijeta, ali da je i dalje dosta ispod normalnog nivoa, objavljeno je u časopisu Journal of Geophysical Research.
Uočene promjene mogle bi biti dokaz obnove ozona, odnosno stabilizacije stanja, smatra Betsy Weatherhead, naučnice sa Univerziteta Kolorado.
Stručnjaci drže da je, barem dijelom, tome doprinio i Protokol iz Montreala iz 1987., međunarodni sporazum o zaštiti ozonskog omotača koji je ratificiralo 180 država.
Tim je sporazumom predviđeno postupno smanjenje količine industrijskih plinova koji se ispuštaju u atmosferu. Glavni krivac za uništavanje ozona je hlorofluorokarbon (CFC) koji se uobičajeno koristio u rashladnim uređajima.
Hemikalije ispuštene u zemljinu atmosferu prošlih decenija još utiču na nivo ozona i budući je uništavanje bilo dugotrajno i uporno nije moguće stvar popraviti na brzinu, smatra Sherwood Roland s kalifornijskog Univerziteta u Irvineu.






Posjeta : 1238