2
Pentagon ulaže 51 milion dolara u novu vrstu naoružanja
Razvijaju mikrotalasno oružje!

Čak 51 milion dolara Pentagon je uložio u razvoj i proizvodnju nove vrste oružja koje mnogi upoređuju s naoružanjem što smo ga dosad mogli gledati samo u naučno-fantastičnim filmovima i serijama.

Radi se o "Sistemu aktivnog odbijanja" koji koristi mikrotalasnu tehnologiju sličnu onoj što se primjenjuje u mikrotalasnim pećnicama za domaćinstvo. No cilj ovoga novog oružja "startrek" nije skuvati hranu nego ljude, odnosno neprijatelja, protestante i sve one koji se nađu na putu američkoj vojsci ili policiji.
Ta naprava, montirana na američki vojni humvee, još nije korištena, a Pentagon najavljuje da će testiranje njene djelotvornosti započeti u prvom tromjesečju iduće godine u Iraku gdje će ga američka vojska i marinci koristiti za borbu protiv tamošnjih pobunjenika, ali i za rastjerivanje nepoželjnih protestanata s ulica iračkih gradova.
Time Irak postaje odličan poligon za ispitivanje proizvoda američke visoke tehnologije namijenjene vojnoj upotrebi. Iako se o tome malo govori, "mikrotalasni top" neće biti prva takva naprava koja se testira u Iraku. Amerikanci na ulicama Bagdada i Falluje već više od godine dana koriste "dalekometnu akustičku napravu" koja proizvodi zvučni snop jačine 150 decibela.
Namjena toga "zvučnog topa" ista je kao i onoga mikrotalasnog, a obje naprave kod onih na koje su usmjerene izazivaju neizdržljivu bol, pa je jedina reakcija ljudi koji se nađu u dometu nove tehnologije da pobjegnu glavom bez obzira.
"Zvučni top" izaziva neizdržljivu bol i može trajno oštetiti sluh, no mikrtalasna inačica puno je opakija zato jer bazne tekućine u ljudskom organizmu zagrijava na 130 stepeni Celzija. Čovjek osjeća kao da živ gori, a dosadašnja ispitivanja su pokazala da niko ne može bol koja nastaje djelovanjem zraka frekvencije 95 gigaherca izdržati duže od tri sekunde.
Radi se o elektromagnetskoj energiji koja putuje brzinom svjetlosti, a ima vrlo velik domet, puno veći od onoga koji imaju klasični meci.
Pentagon tvrdi da je prvi impuls onoga koji je pogođen zrakom da pobjegne jer nesnošljivo žarenje i stravična bol nestaju u trenutku kada pogođeni izbauljaju iz dometa oružja koje je ispitivano na dobrovoljcima. Pentagon tvrdi da je jedina posljedica izlaganja ovim zracima intenzivno crvenilo kože (opekotine), te tvrdi da nema nikakve druge opasnosti za ljudsko zdravlje.
No zanimljivo je da dobrovoljci za vrijeme ispitivanja nisu na sebi smjeli imati ništa metalno, pa čak ni patentne zatvarače, ali ni naočale ili kontaktne leće. Na temelju podataka kojima raspolažu, neki nezavisni stručnjaci tvrde da može doći do teškog oštećenja vida te da metalni predmeti poput sata ili nakita zagrijani na 130 stupnjeva mogu nanijeti užasne opekotine. Uza sve to, oni opravdano sumnjaju da bi na dugi rok to oružje moglo izazvati rak.
No kako se radi o oružju koje izaziva ekstremnu bol i veliki strah, u diskusiju oko njegovo primjene uključili su se zaštitnici ljudskih prava koji upozoravaju da se radi o tehnologiji za mučenje koju onaj koji je posjeduje može koristiti kao napravu za psihološko mučenje. Oni naglašavaju da bi "mikrotalasni top" mogao biti odgovor na hiljadugodišnja ljudska nastojanja da se smisli tehnika mučenja koja na žrtvi neće ostaviti većih vidljivih tragova.
Potencijal ove sprave zapravo je zastrašujući. Radi se na verziji koja će biti montirana na vojne transportne avione. Leteći "mikrotalasni top" moći će samo u nekoliko sekundi posijati bol, užas i paniku na cijelom bojnom polju. No radi se i na pištolju koji bi koristio istu tehnologiju, a to zaista otvara široku mogućnost za zloupotrebu.





Posjeta : 1311