1
Microsoft objavio softversku zakrpu
Nova epidemija Internet crva!

            Više antivirusnih kompanija izvijestilo je početkom nedelje o pojavi novih Internet crva koji zloupotrebljavaju propuste u različitim verzijama Windowsa..

             Predstavnici kompanije Trend Micro izneli su pesimističko predviđanje po kome novi crvi mogu dostići "slavu" svojih prethodnika, virusa Code Red i Nimda. Oni su svoje prognoze zasnovali na osobinama novih virusa koji, slično Nimdi i virusu Code Red, nakon upada u računarsku mrežu tragaju za svim ranjivim računarima u sistemu.
             Anitivirusni stručnjaci nisu sasvim sigurni koliko se novih crva širi Internetom; zasada su identifikovani crvi Zotob i Rbot koji su odgovorni za rušenje više računarskih sistema ili njihovo neprekidno restartovanje. Crvi se šire preko TCP/IP priključka 445 koji računari sa Windowsom koriste za razmjenu datoteka. Nakon što preuzme napadnuti računar, crv čeka na dalje instrukcije koje mu stižu sistemom za mrežno ćaskanje Internet Relay Chat (IRC). Ograničavajući faktor za najnoviju epidemiju Internet crva je to što napadaju samo računare sa instaliranim Windowsom NT i Windowsom 2000; osim toga Microsoft je prošle nedelje objavio softversku zakrpu koja otklanja pomenuti propust.
             Imajući na umu neodgovorno ponašanje mnogim poslovnih korisnika računara, antivirusni stručnjaci su pozvali odgovorne u kompanijama da što prije instaliraju novu Microsftovu zakrpu.





Posjeta : 1305