1
Do kraja godine u SAD
Elektronski pasoši!

             Američki Stejt department objavio je da će do kraja ove godine početi da izdaje državljanima SAD elektronske pasoše sa ugrađenim čipom koji će sadržati informacije o vlasniku pasoša. U početku, elektronske pasoše će izdavati samo Stejt department, ali će od oktobra 2006. godine to moći da čine i lokalne državne agencije.

             Predstavnici Stejt departmenta su objasnili da će u čipu, ugrađenom u korice novih pasoša, biti objedinjena tehnologiju za prepoznavanje lica i tehnologija koja se koristi u bezkontaktnim karticama. U čipu će se čuvati iste informacije koje se sada nalaze u papirnim pasošima – ime i prezime vlasnika, datum njegovog rođenja, pol, mesto rođenja, datum izdavanja pasoša i rok njegove važnosti, broj pasoša i skenirana fotografija vlasnika pasoša. Podatke će od krađe štititi digitalni potpis vlasnika, a skenirana slika njegovog lica služiće za biometrijsku proveru i poređenje. Čip će sadržati i tehnologiju koja će sprečavati neovlašćeno čitanje podataka, a razmatra se i upotreba tehnologije koja će spriječiti da podaci uopšte budu očitani dok se korice pasoše ne otvore i knjižica ne približi mašini za očitavanje podataka.
             Pravni zastupnici organizacije Electronic Frontier Foundation (EFF), koja se bori za građanske slobode, smatraju da predviđene mjere zaštite možda neće biti dovoljne. Ta organizacija, ali i mnoge druge u SAD, smatraju da vlada ne štiti svoje građane u dovoljnoj mjeri od krađe identiteta. Borci za građanske slobode se, uopšteno govoreći, protive svakoj upotrebi identifikacionih tehnologija u ličnim dokumentima, jer ne vjeruju da državne institucije mogu da razviju dovoljno efikasan sistem za sprečavanje krađe identiteta.
          "Na prvom mjestu treba da bude zaštita od krađe ličnih podatka. Njihovo objedinjavanje na jednom mjestu, u čipu, sigurno ne doprinosi povećanju bezbjednosti", kaže Li Tjen iz organizacije EFF.
            U SAD se trenutno u opticaju nalazi oko 57 miliona pasoša. Predviđeno je da prilikom produžavanja njihove važnosti, papirni pasoši budu zamjenjivani elektronskim, a očekuje se da će približno osam miliona Amerikanaca svake godine dobiti elektronski pasoš. Tehnički podaci o čipovima koji će se ugrađivati u pasoše i kompaniji koja će ih proizvoditi nisu objavljeni.





Posjeta : 1274