1
Rukometni savez Crne Gore uputio IHF pismo o namjerama za dobijanje specijalne pozivnice za učeÅ¡će muÅ¡ke reprezentacije na SP
"Lavovi" dobijaju - novu priliku za SP?!

    - Od izuzetnog značaja je da Crna Gora nastavi kontinuitet učeÅ¡ća na najvećoj sceni, jer je to u interesu razvoja rukometa i odluka koja bi bila pozdravljena od strane rukometne javnosti. Dobila bi veliku podrÅ¡ku i od navijača za koje je rukomet sport broj 1 u Crnoj Gori i koji je naÅ¡oj državi donio brojne uspjehe nakon obnove nezavisnosti 2006. godine, uključujući i jedinu olimpijsku medalju - Rukometni savez Crne Gore uputio je Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF) pismo o namjerama za dobijanje specijalne pozivnice za učeÅ¡će muÅ¡ke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu koje će u januaru naredne godine biti održano u Danskoj, NorveÅ¡koj i Hrvatskoj.

- Glavni argument koji ide u prilogu tome da bi Svjetska rukometna federacija trebalo da dodijeli specijalnu pozivnicu upravo Crnoj Gori je činjenica da smo najbolje plasirana reprezentacija sa posljednjeg velikog takmičenja – EHF Euro 2024, od svih reprezentacija koje kroz baraž, nijesu uspjele da izbore plasman na predstojeće Svjetsko prvenstvo - navodi se između ostalog u pismu koje je upućeno na adresu IHF.
Crna Gora je najbolje rangirana evropska reprezentacija koja nije izborila učeÅ¡će na Svjetskom prvenstvu koje će u januaru naredne godine biti održano u Hrvatskoj, Danskoj i NorveÅ¡koj.
Zvanična potvrda stigla je od Evropske rukometne federacije (EHF) - u pismu dostavljenom i Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF) navodi se da je Crna Gora na osnovu plasmana sa EHF Euro 2024 prva na listi zamjena, nakon čega slijede Gruzija, Srbija, Farska Ostrva i Å vajcarska.
Ova informacija ima veliki značaj uoči odluke o tome ko će dobiti specijalnu pozivnicu za učeÅ¡će na planetarnoj smotri, a koju bi IHF trebalo da donese ove ili naredne sedmice.
Time su potvrđeni navodi koje je Rukometni savez Crne Gore između ostalog naveo u pismu o namjerama za dobijanje specijalne pozivnice, dostavljenom IHF-u, a u kojem se kao „glavni argument koji ide u prilog tome da bi IHF trebalo da dodijeli specijalnu pozivnicu upravo Crnoj Gori ističe činjenica da smo najbolje plasirana reprezentacija sa posljednjeg velikog takmičenja – EHF Euro 2024, od svih reprezentacija koje kroz baraž, nijesu uspjele da izbore plasman na Svjetsko prvenstvo“.
Od evropskih reprezentacija učeÅ¡će na Svjetskom prvenstvu osim tri domaćina (Hrvatska, Danska i NorveÅ¡ka), osigurala su tri tima na osnovu učinka na EHF Euro 2024 (Francuska, Å vedska i Njemačka), dok su kroz baraž to pravo stekle Mađarska, Slovačka, Portugal, Austrija, Island, Holandija, Å panija, Italija, ČeÅ¡ka, Poljska i Sjeverna Makedonija.
IHF ima pravo da dodijeli dvije specijalne pozivnice, a jedna je pripala Sjedinjenim Američkim Država.
Crna Gora do sada nikada nije učestvovala na velikim takmičenjima na osnovu specijalne pozivnice, već je to pravo uvijek sticala na terenu. Možda je vrijeme da „lavovi“ sada dobiju novu priliku da se nađu na planetarnoj smotri i četvrtu godinu zaredom nastupe na najvećoj sceni




Posjeta : 36