1
Učesnici večerašnje emisije "Argimenti" TV Crne Gozje "složni"
"Jadran" je - "naš"!

- Nema sumnje da je brod "Jadran" vlasništvo Crne Gore a sva otvorena pitanja treba rješavati kroz dijalog vlasti u Podgorici i Zagrebu, ukazano je u emisiji "Argumenti" na TVCG.
Novinar Siniša Luković kaže da je brod "Jadran" - jugoslovenski. On je rekao da je "Jadran" ratni brod, te da ratni brod koji je upisan u flotnu listu nema navodnu matičnu luku.

- Ima samo bazne luke. Volio bih da čujem argumente hrvatske strane. Brod je tokom vremena službovao u Dubrovniku, Puli a kada je izbio aprilski rat 1941. godine brod je bio u Đenovićima - rekao je Luković.
On je rekao da je nedopustivo da ministar jedne zemlje, a u ovom slučaju ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić, u zemlji u kojoj je gost bira s kim će da se sastane. Zahvalan je hrvatskom ministru što je svojim postupcima omogućio da čujemo neke nove stavove na našoj političkoj sceni.
- Čak i neki koji su krili stavove kao zmija noge, sad su rekli da je brod crnogorsko vlasništvo. Raniji ministar Predrag Bošković nikada to nije tako eksplicitno kazao - rekao je Luković.
Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vukanović kaže da je problem bio tu i prije 2020. godine, kao i sada, ali trenutno ima novu dimenziju. On je kazao da imamo ploču u Morinju. a namjera je da se stvori lažna slika da jre Hravatska tobožnji neprijatelj koji će da zaustavi proces evropskih integracija.
- Jasno se uočava da se potencira brod 'Jadran' da bi se stvarao antagonizam prema Hrvatskoj. Republika Hrvatska je partner Crnoj Gori", kazao je Vuksanović, ističući da pitanje broda treba rješavati u duhu NATO savezništva.
On je rekao da brod može biti zajednički korišćen od dvije zemlje, i to je rješenje koje treba pozdraviti.
Na pitanje pod kojom bi zastavom plovio taj brod, jer ne može pod dvije, kazao je da je to tehničko pitanje.
Vuksanović je rekao da je ministar odbrane Dragan Krapović imao problematične opservacije u vezi ploče u Morinju, jer je agresiju relativizovao.
- Rekao je da za ono što se desilo u Morinju nije kriva velikosrpska ili velikocrnogorska agresija, već ratna dešavanja. To je kao da ja kažem da su krivi vremenski uslovi. Izvršena je agresija na Hrvatsku, Hrvatska se obranila i danas je prijatelj Crnoj Gori - saopštio je Vuksanović.
Poslanik Evrope sad Vasilije Čarapić kaže da je brod "Jadran" vlasništvo Crne Gore. On je rekao da je dijalog rješenje, i da poziva predstavnike Hrvatske da kroz razgovor sa crnogorskim zvaničnicima problem bude riješen.
- Ne možemo bez direktnog razgovora davati kontekst bilo čemu - kazao je Čarapić.
On je rekao kako očekuje da hrvatski i crnogorski ministar razgovaraju i da se kroz dijalog riješe sva pitanja.
- Hrvatska je naš partner, i ja sam siguran da će Hrvatska podržati članstvo Crne Gore u EU. To su i rekli najistaknutiji hrvatski zvaničnici - kazao je Čarapić.
On je rekao da je ubijeđen kako posljednja dešavanja neće narušiti odnose dvije zemlje.
- Kada Crna Gora bude tražila podršku Hrvatske za članstvo u EU, vjerujem da će je dobiti - kazao je Čarapić.
Poslanik Demokratske Crne Gore i predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Duško Stjepović kazao je da pruža potpunu podršku stavu ministra odbrane Dragana Krapovića - da je brod "Jadran" vlasništvo Crne Gore. On je citirao sporazum o sukcesiji imovine SFRJ, gdje se navodi da imovina bivše države prelazi u vlasništvo one zemlje na čijoj se teritoriji nalazila u trenutku raspada zajedničke države.
- Ovaj sporazum potpisala je i država Hrvatska. Zbog čega se ovolika ujdurma, hajka, digla na ministra Krapovića? On je rekao ono što svi mi znamo, da je brod vlasništvo Crne Gore - rekao je Stjepović.
On je istakao da ako i Hrvatska ima dobre argumente u ovom slučaju, Crna Gora ima mnogo bolje.
- Ovo je pokušaj da se naduva jedna afera, i da se Demokratama, a možda i parlamentarnoj većini stavi neki kamen o vratu, ali to neće proći. To je jedan u startu neuspješan pokušaj da se većina proglasi antievropskom - kazao je Stjepović.
Kazao je da je poznati diplomata Miodrag Lekić rekao kako je odbijanje hrvatskog ministra da se sretne sa Krapovićem svojevrsni diplomatski gaf. Podsjetio je na stavove naših institucija da je ploča postavljena mimo pravnih propisa. Stjepović naglašava kako je i sam sadržaj morao da bude potpuniji.
- Tačno je da je možda i sam Milošević kriv, ali zašto se ne pomene Đukanović. Da je pomenut (Milo) Đukanović, vidjeli bi kako bi onda reagovali. Ja nijesam jurišao na Dubrovnik, imao sam tri ili četiri godine, već se zna ko je to radio - rekao je Stjepović.
Vuksanović je rekao da cijeni što je Milo Đukanović prije 24 godine uputio izvinjenje Hrvatskoj i ono je primljeno od hrvatske strane. U ranijem periodu, kazao je, postojali su dobri i prijateljski odnosi a danas se došlo do toga da dva ministra ne mogu da se sretnu.
- Ne možete zamjerati Dubrovnik, a ne lamentirati nad Sarajevom - kazao je Vuksanović.
On je rekao da je HGI u savezništvu sa DPS Crne Gore ostvario svoje strateške ciljeve.
Stjepović je rekao da "ste vi bili u savezništvu sa DPS-om i kada je Petar Lazović organizovao da se postavljaju grafiti "Nož, žica, Srebrenica" u Pljevljima.
- Nijeste ni pisnuli kada je to izašlo u javnost. Demokrate su glasale za rezoluciju u Srebrenici - kazao je Stjepović.




Posjeta : 24