2
Iz Građanske inicijative “21. maj” poručuju da se posljedice kontrarevolucije u Crnoj Gori osjećaju se na svakom koraku
Uklanjanje spomen-ploče - neviđena bruka!

       - Jedan od najnovijih pokazatelja da je to tako vidimo na jučeraĆĄnjoj raspravi na ṥednici Odbora za bezbjednost o tome da li treba ukloniti spomen-ploču u Morinju. Tako je u ime onih kojima to najviĆĄe smeta, zvaničnih propagatora velikosrpske ideje u Crnoj Gori i samoproglaĆĄenih čuvara kontrarevolucionarnih tekovina, pokojnog DF, poslanik Vučurović pitao ministra odbrane kad misli micati ploču - posljedice kontrarevolucije u Crnoj Gori osjećaju se na svakom koraku, poručuju iz Građanske inicijative “21. maj”.

No, od ministra Krapovića, stigao je odgovor koji, po ustaljenoj praksi Demokrata, ne znači niĆĄta i napad je na svaku racionalnost. Naime, čuli smo da neće micati ploču sa logora Morinj, ali, ukoliko iĆĄta moĆŸe da se nazre iz njegove izjave, da se slaĆŸe kako ona nije po volji i uzusima sadaĆĄnje kontrarevolucionarne litijaĆĄke većine. Po njemu, partikularno djelovanje, dvojice bivĆĄih ministara, Ranka i RaĆĄka, bilo je greĆĄka, ali kad se rodilo valja ga ninati. Ostale nebuloze nedokučive su i za njega, a kamoli kome drugome”, navodi se u saopĆĄtenju.
Zbog crnogorske javnosti i, kako bi se to reklo omiljenim litijaĆĄkim vokabularom, „tako ne proĆĄlost ne gubala“, duĆŸni smo da ukaĆŸemo da bi neviđena bruka bila uklanjanje spomen-ploče sa logora Morinj, poručuju iz GI “21. maj”.
- Jer ta ploča je spomen i opomena svim budućim generacijama Crnogoraca i Crnogorki, i svima drugima narodima koji ĆŸive na ovom prostoru, da je na tome mjestu ispisana najsramotnija stranica u novijoj crnogorskoj istoriji. Po prvi put u naĆĄoj istoriji dozvolili smo da, pod uticajem velikosrpske histerije i agresije, na naĆĄoj teritoriji bude napravljen logor i mučiliĆĄte za ratne zarobljenike. Time je na na najsramniji način pogaĆŸena slavna crnogorska ratnička tradicija, koja je nalagala da se prema zarobljenima ponaĆĄa sa uvaĆŸavanjem.
A bilo je u naĆĄoj istoriji primjera, kada smo imali zarobljenike i uvjek se znalo na koji način se oni smiju tretirati. Samo da navedemo primjer kada je za vrijeme sv. Petra I Petrovića-NjegoĆĄa, ruska mornarica i vojska harala zaleđem Dubrovnika, da su se stanovnici i nejač Konavala i okoline sklanjale kod Crnogoraca radi zaĆĄtite. A te zločine, su kasnije od strane velikosrpske propagande pokuĆĄali da pripiĆĄu Crnogorcima.
Takođe, tokom Prvog svjetskog rata, Crna Gora je bila jedina zemlja u ratu koja je do kraja ispoĆĄtovala HaĆĄke i Ćœenevske konvencije o pravu i običajima ratovanja. Znajući sve ovo, joĆĄ viĆĄe je upadljivo kolika je sramota učinjena Crnoj Gori, kada je u toku velikosrpske agresije uspostavljen logor Morinj, kao mučiliĆĄte za hrvatske branioce i civile. DanaĆĄnje kontrarevolucionarne kabadahije koje misle da mogu tek tako učiniti reviziju naĆĄe proĆĄlosti, briĆĄući sve ono ĆĄto se srpskom velikodrĆŸavnom programu ne uklapa u agendu, grdno su se prevarile. Zbog toga, spomen-ploča u Morinju mora ostati kao trajno podṥećanje, da je na tom mjestu naneĆĄena nevjerovatna sramota ovom narodu, i ona mora stajati u ime nas i za nas, kako se slično nikad ne bi ponovilo”, naveli su u saopĆĄtenju.




Posjeta : 82