2
U 9. kolu Eurokupa košarkaši "Budućnosti Voli" danas gostuje "Gran Canariiji"
"Plavo-bijelom" magijom - razbiti "prokletstvo Kanarskih ostrva"!

- Čeka nas težak put i teško gostovanje ali to je dio našeg posla. I dalje moramo da radimo na sebi a ne da brinemo o protivniku, u ovom slučaju Gran Kanariji. Nemamo puno vremena ali momci dobro treniraju ali ima puno stvari u kojima moramo biti bolji. Prije svega mislim na fokus i koncentraciju iz čega pravimo greške. Tu je i energija koja može i mora biti bolja. Kada je riječ o Gran Kanariji znamo da su bez poraza u takmičenju, jedan od favorita takmičenja sa respektabilnim rosterom i vrlo dobrom igrom. Spremaćemo se za meč u ovom kratkom vremenu koje imamo i moramo pokazati bolji pristup, više energije, bolju koncentraciju i da budemo na nivou u defanzivi kako bi došli do pozitivnog rezultata - napominje Andrej Žakelj šef strućnog štaba KK "Budućnost Voli" čiji izabranici treba da se oporave od dugog puta i šok poraza od "Cedevita Olimpije" i da pokušaju da dugi put u 10. međusobnom susretu iznenade izrazitog favorita takmičenja.

- Očekujem dobru utakmicu, radi se o veoma dobroj ekipi koja igra sjajno kod kuće. Nemaju još uvijek poraz u Evrokupu i sigurno da nam je velika motivacija da ih prvi pobijedimo. Na nama je da sprovedemo u djelo stvari koje nam trener prenosi na treningu, da odigramo jako, sa stavom i da budemo pametni jer jedino tako možemo doći do rezultata. Imam dosta povjerenja - uvjeren je Colbey Ross.

"Vrapce" vodi - Jaka!


Laka Lakovič bio igrač klase, ali jedan meč se posebno izdvaja iz njegove karijere. Bilo je to na samim počecima kada je kao košarkaš Krke učestvovao u jednom od najvećih iznenađenja Evrolige. Ekipa iz Novog Mesta je tada na gostovanju pobijedila favorizovani Real Madrid 87:93, a Lakovič je ubacio 38 poena, podijelio sedam asistencija i imao indek korisnosti od nevjerovatnih 55.
Jaka Lakovič je prije trenerske karijere imao sjajnu igračku karijeru. Ne bi pogriješili puno kada bi rekli da je prije pojavljivanja Luke Dončića i Gorana Dragića bio jedan od najboljih slovenačkih košarkaša ikada.
Trenersku karijeru je počeo upravo kao asistent u nacionalnom timu, tada kao prvi pomoćnik Igora Kokoškova.
U timsku košarku je ušao preko ekipe Bilbaa, kao član stručnog tima Veljka Mršića. Kada je hrvatski stučnjak dobio otkaz, ekipu iz Baskije je do kraja sezone vodio upravo Lakovič.
Početak pak, prvog pravog trenerskog posla za Lakoviča je ekipa Ulma, koju je sa uspjehom vodio tri godine, i kojoj je udario temelje na kojima su i danas izgrađeni.
Dobro vođenje "Vrabaca" ga je i preporučilo za ekipu Gran Kanarije gdje poslije prve sezone osvaja Evrokup.
Jedno od trenerskih imena koji predstavljaju budućnost evropske košarke.

Izdići se iznad umora i šoka i - ostvariti podvig!


   Gostujemo ekipi koja je aktuelni šampion ovog takmičenja i koja se nalazi u sjajnoj formi.
Na sve ovo treba dodati i psihološki oporavak naših momaka nakon šokantnog poraza od Cedevita Olimpije u Morači, i to u posljednjem sekundu meča.
Moderna košarka, veliki broj utakmica, ne dozvoljava više da se rade detaljne analize, nego idemo dalje i nadamo se da ćemo izvući dobre strane meča sa Ljubljančanima, a u hodu ispravljati sve ono što ne valja.
Zato je idući meč možda i najbolji kao svojevrsna psihoterapija. Niko ne očekuje pobjedu, odnosno bolje rečeno ista nije imperativ, ali ako kroz jednu takvu opušteniju viziju dođemo do naše igre, onda možemo vjerovati u čudo na Kanarskim ostrvima.
Mi vjerujemo u snagu i moć našeg rostera - da "plavo-bijela" magija razbija prokletstvo Kanarskih ostrva!






Posjeta : 30