1
Evropski parlament usvojio Rezoluciji Tonina Picule o Crnoj Gori
Popis - čim se završi politički zastoj!

                – Poziva se Crna Gora da odavno zakašnjeli popis stanovništva i stanova obavi u skladu sa međunarodnim i EU standardima i čim se završi politički zastoj u zemlji, tako da se ovo važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva – navodi se u amandmanima Picule i Markesa koje je danas usvojio Evropski parlament - za dokument je glasalo 529 poslanika EP, dok je 51 bio protiv. Preostalih 53 bili su uzdržano.

U rezoluciji koju je priredio Picula, između ostalog se ističe da su visoke političke tenzije i polarizacija doveli do zastoja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.
U usvojenoj Rezoluciji, ocjenjuje se da je neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga razlog zašto je došlo do odlaganja napretka u reformama vezanim za EU i "gurnula Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu".
Picula je, na sinoćnoj raspravi u EU kazao da se nadao da će svoj govor u EP početi čestitkama Crnoj Gori na približavanju EU putu i zatvaranju poglavlja. Umjesto toga, kaže Picula, demantovala ga je stvarna situacija iz zvanične Podgorice.
- Crna Gora je i dalje formalno predvodnik u integracijama, ali za šest godina nije zatvorila nijedno poglavlje. U praksi, zemlja je dobila novu političku realnost. Lista kandidata za EU se proširila, a sve druge zemlje su napredovale, dok Crna Gora propušta svoje prilike - rekao je Picula u EP.
Ovo je njegov poslednji izveštaj za Crnu Goru u postojećem mandatu.
U junu 2024. biće održani evropski izbori koji će kao rezultat imati novu strukturu ove institucije.
Poslanici Evropskog parlamenta ovim dokumentom naglašavaju hitnu potrebu za političkom stabilnošću i suštinskim napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Pozitivno se ocjenjuje poboljšanje stanja u sprečavanju korupcije, pozdravljaju se pozitivni napori u oblasti nelegalne trgovine, posebno u švercu cigareta, a evropski zastupnici pozivaju Crnu Goru da razvije sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu njenih žrtava.
Izražava se zabrinutost zbog duboke političke polarizacije u crnogorskom medijskom okruženju i nedostatka nezavisnosti javnog emitera.




Posjeta : 46