3
Stevan Jovetić, kapiten fudbalske "A" reprezentacije za "Lobsport"
"Sokoli" moraju - da daju maksimum!

    Nakon što je Crnoj Gori donio pobjedu u 96. minutu protiv Bugarske, Stevan Jovetić je zablistao i u dresu Olimpijakosa. Dva gola na četiri meča, oba postignuta u prethodne dvije utakmice, uz samo 89 odigranih minuta, dovoljan su “znak pored puta”, da zastanemo i osvrnemo se na prethodnih mjesec dana karijere Stevana Jovetića.

O njegovom potpisu za Olimpijakos, procesu adaptacije, prvim minutima i golovima, ali i narednom periodu, kada ga očekuju četiri veoma zahtjevna meča, zaključno sa gostovanjem Srbiji 17. oktobra u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, Stevan Jovetić je govorio za portal Lob sport.
- Iskreno, mogu da budem zadovoljan, mogu reći i veoma zadovoljan, načinom na koji sam otvorio sezonu u Grčkoj“, rekao je Jovetić na početku razgovora.
U grčkoj Superligi odigrano je šest kola, izabranici Dijega Martineza su neporaženi, uz učinak od pet pobjeda i jednog remija. Jedni su od četiri favorita za osvanje titule uz najvećeg rivala PAOK, Panatinaikos i AEK.
- Olimpijakos je ozbiljan klub i mislim da sam pametno odlučio kada sam baš njega izabrao. Borićemo se za titulu u Grčkoj, igramo Ligu Evrope, a tu je i Kup. Gledano sa sportske strane i sve se do sada desilo, mislim da je Olimpijakos bio odličan izbor. Mentalitet u Grčkoj je dosta sličan našem i to je, mogu reći, veliko olakšanje. Definitivno pomaže u procesu adaptacije, kako u životu tako i u fudbalu - objašnjava Jovetić.
Pred Jovetićem su tri prvenstvena meča, od podjednake važnosti, a nakon toga dolazi i meč protiv Srbije. Ipak, on ne razmišlja previše unaprijed.
- Najiskrenije, idem dan po dan. Prije okupljanja reprezentacije, očekuje me prvenstvena utakmica protiv Đanine, pa gostovanje TSC-u u Ligi Evrope, pa još jedna prvenstvena. Tek nakon toga dolazi prijateljski susret sa Libanom i kvalifikaciona utakmica sa Srbijom. Tada ćemo se svi zajedno potpuno koncentrisati na te mečeve - pojasnio je Jovetić.
Na pitanje da li je nakon propuštene pobjede u Litvaniji, kada je izjavio da reprezentacija “nije za nešto više”, to rekao u afektu, Jovetić odgovara da je kazao baš ono što je mislio.
- Možda sam propustio da dodam, da ako mislimo da možemo sebi da dozvolimo luksuz da ne damo maksimum svojih mogućnosti, nezavisno od toga ko je protivnik, onda se grdno varamo“.

Ističe da je ovo dokazano nebrojeno puta do sada.

- Kada uđemo sa pravim pristupom u utakmicu, maksimalno odgovorno prihvatimo svoje obaveze možemo da igramo sa bilo kim. Uostalom, to smo pokazali ptovi Italije, Engleske, Holandije, Ukrajine, Danske i da ne nabrajam protiv kojih sve još selekcija. To je bila moja poruka, da moramo da održavamo standard i da nikad ne smijemo biti ispod toga“.
Podsjetio je da utakmica sa Srbijom ima veliki značaj.
- Najbitnije je da shvatimo šta nas čeka, da smo spremni da damo sve od sebe, kako bi napravili dobar rezultat.
Podsjetimo, do poslednjeg trenutka prelaznog roka, crnogorski napadač nije imao klub. U trenutku kada počinju priče o tome kako ga možda neće ni naći (a objektivno – Stevan je samo birao) Jovetić prelazi u grčkog velikana Olimpijakos.
Debitovao 17. septembra u gradskom derbiju protiv AEK-a, odigravši devet minuta, tek toliko da osjeti “miris” grčkog fudbala.
Drugu šansu dobio je u sledećem kolu, protiv Atromitosa, ušao u 58, a samo šest minuta kasnije postigao prvi pogodak za Olimpijakos. Jovetić je iskoristio grešku protivničkog igrača, osvojio loptu, ušao u šesnaesterac, gdje biva fauliran.
Izvođenje penala pripalo je baš njemu. Siguran šut za svoj prvi pogodak u dresu najvećeg grčkog kluba.
Nije dugo čekao na novu priliku. U sledećem susretu, u pobjedi protiv Arisa, Jovetić je igrao 12 minuta. Opet dovoljno dugo da postigne svoj drugi pogodak. Opet je Joveta pokrenuo napad, odigrao sjajan pas za španskog kolegu Bijela, koji se primakao golu, navukao defanzivce, a onda sjajno dodao Stevanu, koji je ovakve situacije uvijek rešavao.
Prethodnu sezonu Jovetić proveo je u Herti, gdje je upisao 18 nastupa, postigao četiri gola uz dvije asistencije.



Lobsport

Posjeta : 78