1
Pravnik i istoričar Novak Adžić u "Drugačijoj radiio cezi" radija "Antena M" o osnivanju Crnogorske evropske stranke
Okupljaćemo patriote - svih vjera i nacija!

- Bićemo stranka koja će okupljati crnogorske državotvorne patriote i suvereniste svih nacija i vjera, lojalnih Crnoj Gori, one kojima Crna Gora nije imovina nego domovina i koji nijesu spremni da rade za tuđe interese. Mi smo za Crnu Goru kao građansku državu, đe je nosilac suvereniteta građanin, a ne nacija. Nećemo biti programski ni djelovanjem nacionalistička partija, već državotvorna, nacionalna, ali to istovremeno znači i višenacionalna i viševjerska, koja će objedinjavati sve one kojima je na srcu Crna Gora i koji se bez lukrativnih motiva bore za njene autentične crnogorske vrijednosti i za evropske vrijednosti koje u Crnoj Gori danas stanuju dominantno deklarativno, a ne suštinski u praksi - naglasio je pravnik i istoričar Novak Adžić u "Drugačijoj radiio cezi" radija "Antena M", ukazujući da "već dvije sedmice intenzivno radimo na konstituisanju Inicijativnog odbora za osnivanje Crnogorske evropske stranke/Crnogorske partije slobode".

Adžić ističe da je ideja o formiranju Crnogorske partije naišla na veliku podršku, kako od ljudi u zemlji tako i kod iseljeništva.
- Tridesetog septembra održaćemo prvu konstitutivnu sjednicu na kojoj ćemo obaviti zvanično konstituisanje Inicijaivnog odbora, utvrditi konačan prijedlog za naziv stranke i taj prijedlog biće razmatran i konačno usvojen na stranačkom kongresu koji namjeravamo održati krajem godine, a možda i ranije. Planirano je da bude pet potpredsjednika stranke od toga dvije žene.
Ekstremizam i militarizam ne stanuje u Crnogorskoj evropskoj stranci već težnja da se Crna Gora odbrani od pomahnitale kleronacional-šovinističke svetosavizacije i kontaminacije crnogorskog prostora. Da Crna Gora bude država jednakih šansi pojedinaca koji žive u njoj“.

Nijesu antisrpska partija


Ističe da nijesu antisrpska partija te da ne namjeravaju negirati srpski identitet, ali isto tako ne žele da im neko drugi iz asimilatorskih razloga krade prošlost.
Naglašava da ne mogu i neće biti u koaliciji sa onim političkim subjektima koji Crnu Goru doživljavaju kao privremenu tvorevinu i promovišu velikosrpski nacionalni šovinizam.
- Oni politički subjekti koji nijesu djelom za EU, NATO vrijednosti, ne mogu biti naši koalicioni partneri. Oni koji nijesu za punu integraciju Crne Gore na Zapad ne mogu nam biti partneri. Oni koji su filijale ili promoventi politike koja se kroji na nekim drugim adresama, najčešće u Beogradu i Moskvi ne mogu biti naši partneri. Ne mogu biti naši partneri oni koji bi Crnu Goru doveli u status dobrovoljnog ropstva.

Tražiće poništenje Temeljnog ugovora


Adžić za kraj navodi da će, kada se konstituišu kao politička partija, stranka tražiti poništenje Temeljnog ugovora.
- Taj ugovor predstavlja falsifikovanje crnogorske istorije, predstavlja povredu Ustava i Crnu Goru pravi kolonijom i uz to neovlašćeno prepisuje crnogorsko kulturno istorijsko naslijeđe odnosno duhovnu baštinu sakralnog tipa onima koji nikada nijesu bili niti mogu biti njeni stvarni vlasnici - zaključio je Adžić.




Posjeta : 46