1
Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o pripremi, organizaciji i sprovođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023.
Rezultati za - politiku, strategiju i planove!

            - Cilj Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova je obezbjeđivanje podataka o ukupnom broju i teritorijalnom rasporedu osnovnih jedinica popisa (lica, domaćinstava i stanova), njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracionim, ekonomskim i drugim obilježjima. Konačni rezultati popisa stanovništva služe kao osnova za donošenje javnih politika, strategija i planova, za razne naučno-istraživačke radove i slično - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas usvojila Informaciju o pripremi, organizaciji i sprovođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023.

Konačni rezultati popisa stanovništva služe kao osnova za donošenje javnih politika, strategija i planova, za razne naučno-istraživačke radove i slično. Naglašeno je da, u okviru realizacije Zakonom i Uredbom predviđenih obaveza, Uprava za statistiku sprovodi završne pripreme u vezi sa organizacijom popisa koje se odvijaju u skladu sa definisanim planom aktivnosti. S tim u vezi, sprovode se sve planirane procedure javnih nabavki koje se odnose na: štampu popisnog materijala, nabavku IT opreme, sprovođenje javne kampanje, nabavku kancelarijskog materijala i u toku je njihova realizacija. Usvojeni su popisni upitnici i obrasci, kao i odgovorajuća metodološka uputstva i isti su dostavljeni na upoznavanje Evropskoj komisiji / Eurostat-u. U finalnoj fazi su aktivnosti koje se tiču ažuriranja popisnih krugova u okviru prostornog registra jedinica lokalnih samouprava. Formirane su popisne komisije, na koje će se prenijeti dio organizacionih nadležnosti u dijelu organizacije i realizacije odabira i obuka učesnika popisa, i njihove raspoređenosti na terenu, shodno Zakonu. Izrađen je program za unos i obradu podataka, a, u cilju pojačane zaštite i bezbjednosti tokom unosa i obrade popisnih podataka, Uprava za statistiku je sprovela dodatne mjere u vidu implementacije softvera DLP (Data Lost Protection) koji će pojačati mjere bezbjednosti od sajber napada. Potvrđujući svoju odlučnost da se popis sprovede u predviđenom roku, Vlada je zadužila sve odgovorne institucije da intenziviraju saradnju sa Upravom za statistiku u cilju realizacije završnih predpopisnih aktivnosti. Takođe, Ministarstvo finansija i Uprava za statistiku zaduženi su da do 15. oktobra 2023. godine obezbijede tehničko-prostorne uslove za unos i obradu podataka za popis, odnosno sprovođenje popisnih i postpopisnih aktivnosti.




Posjeta : 49