1
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odgovarao novinarima na Žabljaku
"Tunel" je udar - na pravosuđe i udar na Crnu Goru!

       - Tunel jeste udar na pravosuđe i udar na Crnu Goru - zaključio je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odgovarajući novinarima na Žabljaku:
- Moj stav oko vlade je jasan i nepromijenjen. Što se moje pozicije tiče ja mislim da je i slučaj “Tunel” pokazatelj gdje fokus mora da bude u narednom priodu. Fokus mora da bude na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a sudstvo i tužilaštvo moraju da budu reformisani. Ne možete sa ljudima koji su navodno povezani sa krimilanim strukturama da gradite bolju i pravedniju Crnu Goru. Za reformu pravosuđa je potrebna kvalifikovana većina u parlamentu i svaka moja riječ koja se odnosila na kreiranje vlade bila je upućena na potrebu reforme pravosuđe.

Milatović je na Žabljaku komentarisao izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, koji je kazao da je bilo mnogo preporuka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropske unije (EU), Velike Britanije i čak i NATO-a da bi Crna Gora trebalo da izbjegne da u svoju koaliciju uvede anti-NATO, anti-zapadnu političku stranku, koja je i protiv EU.
Predsjednik je poručio i da uvažava Eskobarove stavove i mišljenja, ali dodaje da za njega nema bilo kakvu poruku.
- Uvažavam sve stavove Sjedinjenih Američkih Država kao zemlje koja je nama strateški partner, a ono što je najvažnije je da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spolje politike koja je spoljna politika koja je osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, koja je politika kredibilnog članstva u NATO-u, koja je politika savezništva. Mislim da sam i ja kao predsjednik Crne Gore bio vrlo jasan kada je u pitanju spoljna politika Crne Gore. Dok god su politički učesnici nekog i narednog kreiranja vlade na fonu tih programskih principa ja više ne vidim nikakav problem sa bilo čijim učešćem u toj vladi“, kazao je Milatović novinarima.
Milatović smatra da izjava Gabrijela Eskobara nije upućena njemu.

O Vladi

Moj stav oko vlade je jasan i nepromijenjen. Što se moje pozicije tiče ja mislim da je i slučaj “Tunel” pokazatelj gdje fokus mora da bude u narednom priodu. Fokus mora da bude na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a sudstvo i tužilaštvo moraju da budu reformisani. Ne možete sa ljudima koji su navodno povezani sa krimilanim strukturama da gradite bolju i pravedniju Crnu Goru. Za reformu pravosuđa je potrebna kvalifikovana većina u parlamentu i svaka moja riječ koja se odnosila na kreiranje vlade bila je upućena na potrebu reforme pravosuđe”, kazao je Milatović.
Navodi i da je u razgovorima sa zvaničnicima u Italiji prethodnih dana dobio uvjeravanja da će nam dodatno pomagati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.
- U toj borbi potrebna nam je pomoć naših strateških partnera - kazao je Milatović.



rtcg

Posjeta : 55