1
Trinaestojulske nagrade za 2023. svečano uručene Romanu Simoviću, Naodu Zoriću i Predragu Uljareviću
Pregnuće ostaje - motivacija novim generacijama!

- Vaše muzičko, likovno i izdavačko pregnuće ostaće upisano u knjigu uspjeha naše države i služiće kao motivacija novim generacijama da i sami predanim i upornim radom mogu dostići visine koje ste vi dosegli - zaključila je Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, čestitajući Trinaestojulske nagrade dobitnicima za 2023. godinu: Romanu Simoviću, Naodu Zoriću i Predragu Uljareviću

- Crna Gora mora biti građanska i evropska država, država socijalne pravde, jednakosti, međunacionalnog i međuvjerskog sklada i slobodnih pojedinaca. Sa ovog mjesta želim da poručim da ne smijemo skrenuti sa puta antifašizma koji je plaćen krvlju i koji predstavlja putokaz našim i dolazećim generacijama. Imajući uvijek na umu ideale za koje su se naši preci borili i ginuli, svi treba da damo doprinos kako bismo osigurali da u našoj zajedničkoj kući vladaju mir, poštovanje, solidarnost i tolerancija - kazala je predsjednica Skupštine.
Đurovićeva je istakla da se crnogorsko drušvo u ovom trenutku može pohvaliti brojnim uspjesima „koje je naša zemlja napravila u pravcu demokratizacije, ali je pred nama još dosta obaveza kako bismo izgradili istinsku demokratsku državu koja će jednako služiti svim svojim građanima”.
Čestitajući dobitnicima, ona je naglasila da su ovom nagradom laureati dobili satisfakciju i priznanje za svoj rad i doprinos afirmaciji Crne Gore. „Vaše muzičko, likovno i izdavačko pregnuće ostaće upisano u knjigu uspjeha naše države i služiće kao motivacija novim generacijama da i sami predanim i upornim radom mogu dostići visine koje ste vi dosegli”, zaključila je Đurović.
Obraćajući se ispred žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade, prof. dr Dragan Koprivica obrazložio je stavove, koji su rukovodili članove da laureati ovogodišnje Trinaestojulske nagrade budu Roman Simović, Naod Zorić i Predrag Uljarević.
On je ocijenio „da je danas u Crnoj Gori među izdavačima vodeća ličnost Predrag Uljarević, osnivač, direktor i glavni urednik izdavačke kuće Nova knjiga od 1999. godine, koji je, kako je kazao, zavrijedio Trinaestojulsku nagradu afirmišući crnogorsku kulturu u sferi izdavaštva.
Koprivica je podsjetio i da je Uljarević tokom 2022. realizovao i dvije najznačajnije godišnje manifestacije u oblasti knjige u Crnoj Gori, 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja i Četrnaesti Regionalni festival knjiga i pisaca – BOOKA.
Govoreći o stvaralaštvu Naoda Zorica, prof. dr Dragan Koprivica je istakao da je slikarev opus zastupljen u brojnim monografijama, leksikonima i prikazima, te da „njegove izložbe redovno predstavljaju kulturnu senzaciju”. Zorić je, kako je dodao, dobitnik brojnih priznanja, dok ,,njegove slike i crteži krase brojne muzeje, galerije i privatne kolekcije u zemlji i svijetu.
Koprivica je podsjetio i da su preci Romana Simovića bili u više generacija čuveni ukrajinski muzičari i kompozitori, dok je on danas „čuveno ime muzičke umjetnosti, koji je prvo skrenuo na sebe pažnju crnogorske, potom regionalne, te evropske i svjetske muzičke javnosti, povezujući svojim koncertiranjem i ukupnim muzičkim doprinosom kontinente i narode”.
Ističući da su uvjereni da se sloboda osvaja i kroz umjetnost, Predrag Uljarević je u ime nagrađenih kazao da nagradu primaju kao priznanje za rad, „ali je doživljavamo, kako već biva u našim profesijama, kao nagradu svim posvećenicima muzičke, likovne i književne umjetnosti, svim saradnicima koji su nas pratili i podržavali u dugogodišnjem radu, a ponajprije publici, i brojnim čitaocima, u čijim rukama knjige stiču ugled i ime, značaj i trajanje”.
- Nastojali smo da naše djelatnosti budu prepoznate ne samo u crnogorskim okvirima nego i na međunarodnoj kulturnoj sceni, kao i da svojim umjetničkim i izdavačkim konceptom doprinesemo razumijevanju, približavanju i kreativnom prožimanju različitih kulturnih obrazaca u Crnoj Gori - kazao je Uljarević.




Posjeta : 121