0
M portal otkriva
Političko-medijsko podmetanje - SKY ECC poruka!

    Interni materijal crnogorske policije zaveden pod brojem 070/20-26/1334 otkriva ko je pravi autor poruka u kojima se pominje bivši predsjednik Crne Gore, ali i motive zbog kojih su poruke napisane u takvoj formi.

Poruke u SKY ECC komunikaciji poslate 8. avgusta 2020. godine, koje glase „Ne pominji magacin 35 ticu, iz njega smo sve izvukli. Pardon 25 ticu. I ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke. Nemoj kazati da Milu nosimo pare. Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko“ nijesu poslali ni Vladan Lazović ni Petar Lazović, već osoba koja je u SKY ECC aplikaciji koristila šifru LF9J44 i tog dana u 15 sati i 15 minuta promijenila svoje SKY ECC ime iz „SSSS 400“ u „Vladan Lazović Milan Roćen“, pokazuje interni dokument crnogorske policije zaveden 8. avgusta 2020. godine pod brojem 070/20-26/1334/1.
Mada je ovih dana, zahvaljujući političko-medijskoj igranci, u javnosti tendenciozno kreirana slika da je sporne poruke u kojima se pominje bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poslao neko od dvojice Lazovića, interna dokumenta Specijalnog policijskog odjeljenja pokazuju da je poruke poslala osoba koja je najvjerovatnije vođa kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta, te da su namjerno poslate u ovakvoj formi u trenutku kada je vođa grupe znao da je jedan od članova uhapšen i da će mu telefon biti oduzet i pregledan, piše M portal.
Nakon medijskog spina sa porukama u kojima se pominje bivši predsjednik države, palicu su preuzele političke partije vlasti na čelu sa Dritanom Abazovićem, koji je za danas zakazao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost na kojoj će se raspravljati o – podmetnutim porukama, dodaje se u tekstu M portala.
M portal je imao uvid u internu dokumentaciju Specijalnog policijskog odjeljenja Uprave policije Crne Gore pod brojem 070/20-26/1334, koja sadrže zapisnike, prijedloge za izdavanje tužilačkih naredbi, službenu zabilješku o pregledu sadržaja telefona, informacije SPO-a i prepis poruka iz SKY ECC aplikacije od 8. avgusta 2020. godine. Ova dokumentacija odnosi se na policijsku akciju „Arka“ u kojoj je zaplijenjeno 1243 paketa cigareta „Mac super slims“, a prvi uhapšeni bio je Stefan Bubanja. Prema internim dokumentima SPO-a, autor poruka poslatih pod šifrom LF9J44 mogao bi biti organizator ove kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta iz Slobodne zone Luke Bar.
Pripadnici SPO su zabilježili da je Bubanja dobrovoljno otvorio i omogućio uvid u memoriju svog ajfona, na kom je bila instalirana SKY ECC aplikacija, te da su otključavanje telefona i pregled njegovog sadržaja zabilježeni i video kamerom. Početnom ekranu Bubanjinog telefona se pristupalo ukucavanjem šifre „podgorica“, nakon čega se pokreće aplikacija „Calculator“, gdje se unosi šifra u vidu matematičke operacije „2+3=“, čime se pokreće SKY ECC aplikacija uz unošenje šifre „podgorica“.
U Bubanjinoj SKY ECC aplikaciji su pronađeni kontakti sa pet osoba: šifra LF9J44 („SSSS 400“, kasnije „Vladan Lazović Milan Roćen“), šifra 599008 („Pravnik“), šifra FD194P („Migo Stijepović“), šifra AF8E4C („JOKER“) i šifra 9765D3 („Pobjednik“). Od svih korisnika SKY ECC samo je „SSSS 400“ 8. avgusta 2020. godine u 15 sati i 15 minuta promijenio ime u aplikaciji, ali su šifra i profilna fotografija ostali isti.
Policija je već istog dana imala saznanja ko su osobe koje su u ovoj grupi koristile SKY ECC aplikaciju. M portal je imao uvid i u taj dio dokumentacije, ali, kako su naveli, zbog oznake tajnosti kojom je materijal označen neće objaviti njihova imena.



Antena M

Posjeta : 123