0
GI "21. maj": Propisati posebno krivično djelo
(Ne)djelo sa obilježjima - destruktivne i zavjereničke politike!

    - Iskustvo sa političarima iz parlamentarne većine u posljednje tri godine upućuje na potrebu da se u KZ-u propiše posebno krivično djelo. Notorna je činjenica da su čelnici i ministri izvršne vlasti i poslanici političke većine nizom svojih postupaka djelovali protiv državnog i javnog interesa i nacionalnih institucija - poručuju predsjednik Savjeta Građanske inicijative "21. maj" Miodrag Živković, izvršni koordinator Rade Bojović i član Koordinacionog odbora Marko Pejović.

U nizu primjera podrivali su suverenost ustavne vlasti, državne interese su podredili interesima tuđe države i tuđe crkve, nezakonitim odlukama nanosili su krupnu štetu državnom budžetu, izvrgnuli su ruglu ustavni sistem i načelo podjele vlasti i namjerno su zaustavili proces evropskih integracija upropaštavajući time perspektivu crnogorskog društva i države.
Sve ovo nije samo razlog za demokratski otpor i javnu osudu već se radi o očiglednom umišljaju i nedjelima zbog kojih se urušavaju nacionalne institucije, obesmišljavaju međunarodni sporazumi i podriva opstanak Crne Gore kao države sa ustavnom i suverenom vlašću.
Pritom, nemamo dileme da bi klerikalno-servilne kohorte okupljene u tzv. političkoj većini odbile ovu dopunu KZ-a ali je važno da se ovo pitanje otvori u javnosti. U poglavlju KZ-a koje se odnosi na krivična djela protiv ustavnog uređenja Crne Gore potrebno je propisati novo krivično djelo koje će sadržati obilježja destruktivne i zavjereničke politike kojoj svjedočimo već tri godine", naveli su u saopštenju.
Subjekti ovog krivičnog djela, kako poručuju, treba da budu političari iz izvršne i parlamentarne vlasti.
- Krivična sankcija treba da bude ne manja od onih koje su propisane za krivična djela poput napada na ustavno uređenje ili ugrožavanje nezavisnosti - zaključuju.



Antena M - naslov FiveWPG

Posjeta : 135