0
Istraživanje portala "Standard" - premijer u tehničkom mandatu, nije jedini visoki crnogorski zvaničnik, koji ima brata uspješnog biznismena u Srbiji
Brat predsjednika - od teretane do gradnje puteva!

    Kada je portal "Standard" još u avgustu 2020. godine upozoravao na opasan flert sa „srpskim svetom“ predsjednika URA Dritana Abazovića, sada odlazećeg premijerera u tehničkom mandatu, nedostajala je jedna važna karika – a to je biznis njegovog brata dr Džihana Abazovića u Beogradu koji je godinu dana kasnije ozvaničio sa partnerkom premijerke Ane Brnabić, dr Milicom Đurđić. Intrigantna činjenica da premijer u tehničkom mandatu, nije jedini visoki crnogorski zvaničnik, koji ima brata uspješnog biznismena u Srbiji. Naime, i rođeni brat predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića – Pavle Milatović godinama unazad živi i radi u Beogradu, ali je od 2021. godine, sudeći po javno dostupnim podacima, napravio poslovni ''bum'' u kompleksnoj gradnji širom Srbije, iako je prije toga bio suvlasnik teretane u Opštini Palilula.

Koliko koincidencije, vrijeme će pokazati u drugom slučaju, dok o prvom svjedoče konkretne radnje – od potpisivanja Temeljnog ugovora, urušavanja sektora bezbjednosti, zagovaranja Otvorenog Balkana, kreiranja lažnih afera i još mnogo toga.
Da li u ova dva slučaja, pored srpskog, ima obrisa i ruskog uticaja, mogle bi se potražite poveznice upravo u firmama sa kojima sarađuju braća dvojice crnogorskih zvaničnika.
Portal Standard sproveo je detaljno istraživanje javno dostupnih izvora o firmama, koje su u vlasništvu i suvlasništvu Pavla Milatovića, a kuriozitet je činjenica da na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre Republike Srbije nema nijednog podatka o tim kompanijama.
Pavle Milatović već duži niz godina živi i radi u Beogradu, a prva firma koju je otvorio „P&P Profectus“, koja je i danas aktivna i bavi se fitnesom. Milatovićev partner u ovom biznisu je turski državljanin Ozgur Baki Sezginom, sa kojim je suvlasnik i firme „Kronos“ koja se bavi izgradnjom saobraćajnica, mostova i drugih kompleksnih građevinskih radova na teritoriji cijele Srbije, pokazuju dostupni podaci bonitetske agencije COMPANY WALL.

SVE FIRME PAVLA MILATOVIĆA


Milatović je 2017. godine sa Ozginom započeo, u poređenju sa onim čime se danas bavi, relativno skroman biznis. Prema podacima agencije COMPANY WALL, Milatovićeva teretana u gradskoj opštini Palilula skromno je prihodovala sve do 2022. Godine, kada je zabilježila rast prihoda od blizu 100 odsto. Prihod firme „P&P Profectus“ je, prema podacima COMPANY WALL-a, za 2023. godinu iznosio 139.001 euro, što je 86,49 posto, više nego u 2021.godini.
No, ovo nije jedina firma koju Milatović ima. Na istoj adresi Sterijina 8 nalazi se i firma „XO Pharma“, u njegovom vlasništvu koja je registrovana za trgovinu nespecijalizovanom robom. Za razliku od teretane i firme „P&P Profectus“, „XO pharma“ je u 100% vlasništvu Pavla Milatovića, pokazuju podaci COMPANY WALL-a.
Ta kompanija osnovana je nešto kasnije – 2021.godine i takođe ostvaruje značajan rast iz godine u godinu i to, prema podacima bonitetske agencije, čak 225 posto više u odnosu na godinu osnivanja.
Ono što je indikativno je da se ni za jednu firmu u kojoj vlasnički udio ima Milatović ne mogu naći podaci putem medija. Ovo je posebno zanimljivo kada se istražuje firma „Kronos“, u kojoj je on suvlasnik zajedno sa Ozginom, pogotovo imajući u vidu da ova kompanija učestvuje u projektima od kapitalnog značaja za Srbiju.
U Agenciji za privredne registre Republike Srbije takođe nije moguće naći detaljne podatke o njihovom poslovanju sem one šture o adresi i vlasničkoj strukturi, dok promet tih kompanija kroz zvanični privredni registar Srbije nije dostupan.
Upravo se na sajtu Agencije za privredne registre firma Kronos vodi da je isključivo u vlasništvu turskog državljanina Ozgina, no na zvaničnom web sajtu te firme jasno piše da je Milatović suvlasnik. Ista informacija da je Milatović suvlasnik „Kronosa“ može se naći i na sajtu bonitetske agencije COMPANY WALL, ali i na Linkedin nalogu Pavla Milatovića, kao i Ozgura Sezgina.

KRONOS GRADI ŠIROM SRBIJE, ISPOD „RADARA“ MEDIJA


„Kronos“ je u posljednjih godinu dana doživjela pravi procvat izvodeći radove na saobraćajnicama širom Srbije, o čemu svjedoče brojne fotografije koje Ozgin objavljuje na svojoj Fejsbuk stranici. Radovi su se naročito intenzivirali tokom 2022. godine kada je kompanija „Kronos“ radila, i još radi na izgradnji auto puta od Ljiga do Preljine, uz izgradnju nadvožnjaka i mostova u drugim djelovima Srbije.
O milionskim ugovorima, u javnim izvorima sa interneta, nije moguće pronaći ništa, što je vrlo indikativno. Na zvaničnom sajtu za objavljene tendere u Srbiji portal tamošnjih javnih nabavki, pretragom nije moguće pronaći projekte koje je dobila „Kronos gradnja“, te se vjerovatno radi o njihovim podizvođačkim ugovorima, koje oni potpisuju sa nekim drugim firmama koje dobijaju posao.
Ipak, prema podacima COMPANY WALL-a, „Kronos“ je ozbiljna konstruktorska priča, o čemu svjedoči da je samo godinu nakon osnivanja imala milionske prihode od gradnje raznoraznih objekata na teritoriji Srbije. Prema istom izvoru, firmu su 2019. Godine, osnovali Pavle Milatović i Ozgur Baki Sezgina, ali je samo u prošloj godini ostvarila je prihod od skoro četiri miliona eura ili rast u odnosu na 2021. godinu od čak 226 posto.
Putem otvorenih izvora, pretragom interneta nije moguće saznati kako su dva partnera od male teretane došli do toga da grade kapitalne projekte po Srbiji i kakve su njihove veze sa ostalim graditeljskim firmama u toj državi, pogotovo sa firmom „Milenijum gradmja“, koju je prema podacima srpskih medija navodno kontrolisao Dušan Bajatović, direktora „Srbija gasa“, koji se dovodi u direktnu vezu sa ruskim uticajem u Srbiji.

Ko je Milatovićev partner Ozgur Baki Sezgin?


O Milatovićevom partneru Ozgur Baki Sezginu takođe nema mnogo podataka na internetu. On je na svom Linkedin nalogu, u sekciji radno iskustvo, naveo da je vlasnik jedne odavno neaktivne i potpuno nepoznate konsultantske kuće, dodao je i teretanu, koju drži sa Milatovićem, a nakon toga milionski vrijednu firmu „Kronos“.
No, Ozgin je i bez nekog iskustva rada u građevinarstvu očigledno postao veliki igrač na tržištu gradnje kapitalnih objakata u Srbiji, jer je suvlasnik sa još jednim turskim državljaninom firme „JUNO construction“, koja je prema podacima bonitetske agencije COMPANY WALL, kćerka firma kompanije „Kronos“, koja, međutim, u protekloj godini nije ostvarila prihode.

Sa kim sarađuje KRONOS gradnja?


O ozbiljnosti i njihovom naprasnom uspjehu govori i podatak da kancelarije firme u zgradi WATERFRONT u Beogradu na vodi, koja je preko noći postala najskuplje i najluksuznije mjesto na teritoriji glavnog grada Srbije.
Iako je nemoguće putem otvorenih izvora saznati o njihovim vezama sa drugim konkstruktorskim firmama, javna je tajna da najveći kolač u tom biznisu uzima firma „Milenijum gradnja“, koja je dio velike kompanije „Milenijum tim“, bez čijeg amina je nemoguće dobiti neki iole veći graditeljski posao u Srbiji.
Ta firma koja je bila bliska Dušanu Bajatoviću, poznatom po ruskom uticaju u Srbiji, sada prema prema pisanju tamošnjih medija slovi za „naprednjačku“ hobotnicu za sve poslove.
Gradnja stanova, vinogradarstvo, banjski turizam, gasifikacija, mostogradnja… u koju god od ovih oblasti da pogledate sačekaće vas ime “Milenijum tima” ili neke povezane kompanije. Jednostavno ta kompanija “drži šapu” nad svim graditeljskim poslovima u Srbiji, i pravo čudo bilo bi da „Kronos“ nije dio iste mreže graditeljskih firmi u Srbiji.

I Abazović brata za multimilionske poslove u Srbiji ima


Podsjećanja radi, ovo je drugi primjer da brat visokog zvaničnika Crne Gore ima veze sa vlašću Srbiji. I brat premijera u tehničkom mandatu Dritana Bazovića, Džihan Abazović suvlasnik je klinike „Bio Cell“ u Beogradu, koju drži zajedno sa partnerkom srpske premijerke Milicom Đurđić.
Iako je u prvim mah uporno negirao da sa njom planira otvaranje klinike, samo par mjeseci nakon toga demantovao je sam sebe i u prostorijama nekadašenjeg BIGZ-a otvorio „Bio Cell“ kliniku
.No, podaci Agencije za privredne registre republike Srbije pokazuju da su Abazović i Đurđić vlasnici sve 10 odsto, a da je ostatak od 90 odsto u vlasništvu of šor kompanije sa Kipra o kojoj se ništa ne zna.
Džihan Abazović je tvrdio da su vlasnici te kompanije isključivo ljekari što teško da može biti tačno jer se ne bi skrivali iza of šor firme registrovane u drugoj državi. I sama lokacija bivša zgrada BIGZ-a upućuje da se radi o nekim velikim “igračima” jer je taj prostor vlasništvo dvije ruske firme.




Standard

Posjeta : 131