2
Roman Jakič, predsjednik Evropske liberalne mreže Jugoistočne Evrope, za Gradsku TV
Konflikt u Rusiji - nije iznenadjujući!

Dok u Ukrajini broje dane od invazije Rusije na njihovu zemlju, u centru pažnje, danas je sukob između ruske vojske i militantne, plaćeničke grupe, Vagner. Međutim, situacija se mijenja. Grupa Vagner koja za interese Rusije ratuje u Ukrajini, optužila je predsjednika Vladimira Putina i ministra Sergeja Šojgua da su ubili desetine njihovih boraca. Zbog toga su, kaže šef Vagnera – Jevgenij Prigožin, njegovi ljudi, kasno sinoć upali u grad Rostov na jugu Rusije. Trenutno su na 400 kilometara od Moskve.
Konflikt koji je eskalirao u Rusiji nije iznenadjujući, kaže za Gradsku televiziju Roman Jakič, predsjednik Evropske liberalne mreže Jugoistočne Evrope

- To je bilo očekivano pošto je koliko znate Vagner neprekidno imao primjedbe na relaciju do ministra odbrane Rusije, Šojgua i poslije nepotpisivanja tzv. nekakvog ugovora koji su imali sa svim tim paravojskama koje Rusija finansira na bojištu u Ukrajini, bilo je jasno da će doći do konflikta, i do tog konflikta je došlo - kaže Jakič.
Moskva sada i zvanično ima problem unutar svoje države, a ne samo izvan granica zemlje.
- Ne znam što može eskalirati , u svakom slučaju, nije to nešto da kažemo aha, nešto su se posvađali, to je priča paramilitarne, vrlo jake muđunarodne, jedne od najjačih paramilitarnih struktura u svijetu koja se okrenula protiv poslodavca i tih koji mu daju pare da se bori u Ukrajini - kaže Jakič.
Zapadni Balkan je, kaže Jakič, uvijek bio u sferi uticaja Rusije, dodajući da nije siguran da će Rusi tako jednostavno pustiti Zapadni Balkan.
- Ako slušate Aleksandra Dugina koji je tzv. mozak Putina, koji kaže da se još nisu završile stvari na Balkanu i da treba Rusija dovršiti te stvari, a mislim da je to počelo 2016. godine sa pokušajem državnog udara u Crnoj Gori, ako hoćete tu, a i u drugim državama Zapadnog Balkana. Neće pustiti taj uticaj koji su stekli kroz svoje proksije i države koje podupire ruski režim - smatra Jakič.
Jakič zaključuje da će Rusija pokušati na ovaj način da zamagli pogled na neke druge probleme, bilo one unutrašnje ili na vojnu agresiju koju nastavlja da sprovodi u Ukrajini.




Posjeta : 135