0
Akademik i bosanskohercegovačkih književnik Abudlah Sidran o prisustvovanju crnogorskih ministara svečanoj akademiji povodom tzv. dana Republike Srpske
Očigledna analogija dešavanja - u Crnoj Gori i BiH!

    - Analogija između dešavanja u Crnoj Gori i BiH očigledna-postojanje hegemona susjeda koji negira državnost, tradiciju,kulturu…komentariđći prisustvovanje crnogorskih ministara finansija i pravde, Aleksanda Damjanovića i Marka Kovača svečanoj akademiji povodom tzv. dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta proglasio neustavnim, ukazuje akademik i bosanskohercegovačkih književnik Abudlah Sidran i kaže da ne vjeruje da je to moglo imati legitimnu odluku Vlade Crne Gore.

   - Ne znam kakva je procedura i u čije ime dolaze, može se dogoditi da neki članovi Vlade kažu da to nije bilo na dnevnom redu, da su oni tamo u svojstvu privatnih lica. Ne mogu da sudim o tome - kazao je Sidran.
On navodi da u Sarajevu pažljivo motre i prate sve što se zbiva u Crnoj Gori.
- Jasno vidimo analogiju, podudarnost u onome što je isti problem. Problem imati hegemona u susjedu koji negira vašu/našu državnost, tradiciju, kulturu… i sve to radi maksimalno koristeći svoje potencijale u obavještajnim službama, u medijima gdje je superioran, taj naš zajedničaki protivnik, onaj koji nas neće - navodi Sidran i dodaje:
- U tom smislu su i takve vrste posjeta koje su djelimične, koje vjerovatno nisu mogle proći ni reagularnu proceduru u odlučivanju na nivou crnogorske Vlade. Dakle, jedna unutrašnja podijeljenost koja nije prirodna i samorodna, nego je producirana spolja i mi smo njene žrtve. Uzdamo se da, ipak, postoji nešto što je, sa jedne strane, sila prirodnih tokova povjesti, a sa druge strane odlučnost, jer mi zapravo nemamo izbora, mi smo stavljeni pred zid, ili da nas ima, ili da nas nema. U takvim situacijama naša snaga se rađa iz nekog iskona i postajemo jači od tih koji nam žele zlo - poručio je Sidran.




Posjeta : 194