2
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak
SPC je sekta - CPC vjerska zajednica!

    Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je, gostujući na Kurir TV, da je SPC sekta, a CPC nije nikakva NVO, već vjerska zajednica.

On je to kazao upitan da prokomentariše jedan od naslova u srpskim tabloidima "Čanak lomio slavski kolač sa vladikom lažne Miraševe crnogorske crkve".

- Lažu kao RTS, šta da vam kažem. 'Čanak lomio kolač'- to je tačno, 'sa vlasikom' i to je tačno, 'lažne Miraševe crnogorske crkve'- to nije tačno. Zbog toga što postoji od ovh krugova pravoslavnih talibana u Srbiji laž da je CPC neka NVO. Što nije tačno U posjedu sam dokumenata o registraciji CPC koja je upisana u registar vjerskih organizacija, isto kao što je u Crnoj Gori upisana katolička i islamska zajednica. Dakle, u pitanju je vjerska zajednica - naveo je i dodao da priče toga tipa služe samo da bi se SPC nametnula kao jedina ispravna pravoslavna vjerska zajednica.
- I ako je SPC sekta. Ona nije crkva. Zbog toga što je sekta ono što se suprostavlja učenju Hristovom, a to je etnofiletizam. Etnofiletizam je čini sektom, kao i rusku pravoslavnu crkvu i zbog toga su u zavadi sa Vaseljenskom patrijaršijom - kazao je.
Kako je dodao, nije stručnjak za vjerska pitanja, ali kada su počeli da ga napadaju, istražio je stvar.
- CPC je kao autokefalna pravoslavna crkva bila dio istorije i života Crne Gore od 1200 i neke godine. Srpskoj pravoslavnoj crkvi je odobren kontinuitet od 1836. Kada je odlukom Aleksandra Karađorđevića prilikom ujedinjenja u zajednicu Srba Hrvata i Slovenaca napravljena ujedinjena SPC i to ujedinjavanjem autokefalne Crkve Srbije, autokefalne CPC i autokefalne vojvođanske crkve, formirana je ujedinjena SPC, koja je uklonila kasnije to 'ujedinjena', kao dio te nove države. Nema više te države- nema više te crkve i tu je stvar vrlo jednostavna.




Posjeta : 207