0
U opštinskoj Kancelariji za prevenciju narkomanije imaju recept i pomoć za uspješan rad
Prevencija, edukacija - Centar!

            - Za uspješnu borbu protiv "zla 21. vijeka" neophodno je da Crna Gora donese Zakon o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, da nastavimo kontinuiranu edukaciju djece i roditelja i promovisanje zdravih stilova života i da u Podgorici bude otvorena posebna ustanova za liječenje i rehabilitaciju zavisnika!
          Ovako je na današnjoj konferenciji za štampu Miomir M. Mugoša koordinator Kancelarije za prevenciju narkomanije sumirao utiske poslije učešća na konferenciji "Migracije i zavisnost" u Dizeldorfu i jučerašnje posjete predstavnika Francuske koji su izrazili spremnost da pomognu u radu buduće ustanove u Podgorici.

                - Kancelariju su juče posjetili koordinator za projekte zdravlja Ambasade Francuske u Beogradu, Halajko Antoan, i ataše za kuturu i saradnju u Francuskom kulturnom centru u Podgorici, Luk Vejri. Oni su zainteresovani da nam pomognu i do kraja januara iz Francuske će doći stručni tim da upozna naše probleme. Takođe, postoji i mogućnost da se ljekari iz Crne Gore specijalizuju u Francuskoj - istakao je Mugoša.
         O utiscima iz Dizeldorfa, gdje su na konferenciji "Migracije i razvoj" učestvovali predstavnici 14 zemalja članica ECAD, prvi čovjekKancelarije za suzbijanje narkomanije rekao je:
                - Problem droge u Njemačkoj isti je kao i u većini zemalja. Prevenciju rade na isti način kao i mi, ali odmakli su u rehabilitaciji i liječenju. Pri kliničkom centru imaju odjeljenje za detoksizaciju i ustanovu za rehabilitaciju. U njoj rade psihijatri i pedagozi i primjenjuju metadonski program "smanjenja štete" - ljekovi smanjuju želju za narkoticima.Liječenja traju od dvije do pet godina.
                         I na kraju godine u podgoričkoj Kancelariji za suzbijanje narkomanije, kandidatu za Nagradu "19. decembar", izuzetno je radno. Za utorak je planirana tribina na kojoj će učestvovati i predstavnik Vladine komisije za borbu protiv droge i dr Olivera Vukić iz Centra za mentalno zdravlje. Tri dana kasnije u školi "Pavle Rovinski" biće otvoren kabinet, 10. još jedan u O.Š. "Štampar Makarije", a kaseta koju je ova kancelarija snimila za edukaciju biće promovisana 18. decembra.
                Protekle godine Mugoša i njegovi saradnici radom su prosto "osvojili" crnogorsku javnost. Aktivnosti Kancelarije donacijama su podržali mnogi kolektivi - "Medijator MG", Grand caffe, Pro Monte, "Coca Cola", "DR trade"...- pa je od 60 000 eura, koliko je za nju izdvojeno budžetom Opštine, ona potrošila 45 000. Priznanje je i "usijani telefon" 9828, na kojem neprekidno traže savjete oni koji imaju bilo kakav problem s drogom.



B.Čukić

Posjeta : 2152