2
Preventiva
Hrana koja spreèava - srèani udar!

    OpÅ¡tepoznata èinjenica je da zdrava i ciljana može biti glavni adut u borbi protiv bolesti, pa tako i bolesti srca. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput voæa i povræa, smanjuje rizik od srèanog udara za èetvrtinu.

Rezultati švedskog istraživanja o blagotvornom uèinku hrane bogate antioksidansima u snažnom su kontrastu s istraživanjima koja pokazuju da uzimanje dodataka vitamina A, C ili E u tabletama nema tih efekata.
Struènjaci vjeruju da je to zato što uzimanje razlièitih antioksidansa u hrani osigurava njihov istovremeni zajednièki "rad" na zaštiti organizma na mnogo snažniji naèin od pojedinaène jaèe doze u tabletama.
Nauènici su, prouèavajuæi 30.000 Šveðanki starosti od 49 do 83 godina, utvrdili da one koje jedu sedam obroka voæa i povræa dnevno imaju 20 do 29 posto manje šanse za srèani udar tokom deset godina u odnosu na žene koje su unosile samo 2,4 obroka voæa i povræa dnevno.
Uoèeno je i da žene koje jedu puno voæa i povræa ukupno hranom unesu manje zasiæenih masti. Istraživaèi kažu da ova studija pokazuje dijametralnu razliku u odnosu na istraživanja o uèincima dodataka antioksidansa koji se uzimaju u obliku tableta, i preporuèuju da ljudi dnevno unose najmanje pet obroka voæa i povræa.




Posjeta : 1757