2
Svjetska banka u godišnjem "Izvještaju o razvitku u svijetu" :
Investicije - ključ razvoja!

       Poboljšanje investicione klime u zemljama u razvoju ključno je za društveni rast i smanjenje siromaštva u zemljama u razvoju, rečeno je juče iz Svjetske banke.
       U godišnjem "Izvještaju o razvitku u svijetu" Svjetska banka je istraživala 30.000 kompanija u 53 zemlje u razvoju i zaključila da njihove vlade treba da poboljšaju investicionu klimu kako bi osigurale rast zapošljavanja i produktivnosti.



       "Dobra investiciona klima je od centralne važnosti za društveni rast i smanjenje siromaštva", rekao je Francois Bourguignon, potpredsjednik i glavni ekonomista Banke, predstavljajući Izvještaj.

       Najveća prepreka u zemljama u razvoju za privlačenje investitora je rizik ulaganja povezan uz politiku - od makroekonomske nestabilnosti, proizvoljnih propisa do slabe zaštite vlasničkih prava - navodi Svjetska banka iz Washingtona.

       Investicije pate kada kompanije nemaju sigurnosti oko sadržaja i pravičnog sprovođenja politike u oblastima poput poreza, rekao je Bourguignon na konferenciji za novinare. Nesigurnosti poslovanja doprinosi i nedostatak povjerenja u sudove da zaštite vlasnička prava i sprovode zakone protiv korupcije, kazao je on.

       Izvještaj Svjetske banke navodi kako veća predvidljivost politike može povećati vjerojatnoću za privlačenje investicija u pojedinim zemljama za 30 posto.

       Svjetska banka ocjenjuje kako je osiguranje vlasničkih prava ključno za dobru investicionu klimu. Izvještaj navodi Kinu koja je poboljšavanjem vlasničkih prava započela proces koji je izvukao 400 miliona ljudi iz siromaštva.

       Navodi se primjer Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke i Ukrajine u kojima su kompanije koje su vjerovale da su im osigurana vlasnička prava reinvestirale između 14 i 40 posto više dobiti nego one koje nisu.

       Indija i Uganda se navode kao zemlje koje su olakšale teret propisa, a Senegal, Turska i Vijetnam kao zemlje koje su uspostavile agencije za razmatranje ograničenja.

       Svjetska banka je, međutim, takođe rekla kako i razvijene zemlje mogu pomoći siromašnima da poboljšaju investicionu klimu uklanjanjem trgovačkih barijera te pružanjem tehničke i druge pomoći njihovim vladama za poboljšanje njihove politike.





Posjeta : 1289