2
Usled zabrinutosti oko Nigerije
Nafta - 50,35 $!

       Cijene sirove nafte zabilježile su danas novi rekordni nivo iznad 50 dolara po barelu usled novih neizvjesnosti oko nigerijske proizvodnje nafte, što je ojačalo strahove od mogućih značajnijih prekida u snadbijevanju pred početak zime.
       Cijena barela nafte na američkom tržištu skočila je za 71 cent, dosegnuvši 50,35 dolara - najviši nivo zabilježen u 21-godišnjoj istoriji tog njujorškog naftnog tržišta.


       Najnoviji skok cijena podstaknula su upozorenja nigerijskih pobunjenika tamošnjim naftnim kompanijama da zatvore svoju proizvodnju u delti rijeke Niger prije nego objave opšti rat 1. oktobra. U području delte Nigera smještena je čitava proizvodnja Nigerije, koja doseže 2,3 miliona barela nafte dnevno.

       Nigerijski sindikati postavili su u ponedjeljak 14-dnevni ultimatum vladi da poništi odluku o povećanju cijene goriva za 15 posto ili će se suočiti s neograničenim štrajkom širom zemlje.

       Prijetnje isporukama iz tog petog najvećeg proizvođača nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i sedmog najvećeg svjetskog izvoznika dolaze u vrijeme povremenih prekida isporuka nafte iz Iraka i Rusije, a proizvođači proizvode gotovo punim kapacitetima kako bi podmirili najbrži rast globalne potražnje za “crnim zlatom” u 24 godine.

       "Ovo je oluja. Ovo su savršeni sastojci za stvarnu eksploziju cijena sirove nafte, nema popuštanja u sistemu. Vidim da to ide prema 52 dolara", kazao je analitičar Tony Nunan u Mitsubishi Corp. u Tokiju.





Posjeta : 1332