2
Prema MMF, u poslednjih 5 godina
Društvo bilježi najbolje !

       Svjetsko društvo je u najboljoj situaciji u poslednjih pet godina, iako američki proračunski manjak i usporeni evropski rast predstavljaju probleme, ocijenio je čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato.
       Rato je takođe pozvao Europsku uniju, SAD i Japan da olakšaju pristup svojim tržištima i povećaju izdvajanja za finansiranje razvoja.


       "Svjetsko društvo bilježi najbolje trenutke u zadnjih pet godina, ali su problem američki proračunski i trgovinski manjak te niska stopa rasta u EU, a rizik predstavljaju oscilacije energetskih cijena", kazao je Rato u intervjuu za španski dnevni list El Pais.

       Ranije, Rato je izjavio da neravnoteže u SAD-u, Japanu i Evropi predstavljaju najveću srednjoročnu prijetnju po svjetsko društvo.

       On je signalizirao da će ta finansijska institucija, dosad najpoznatija po pokušajima da održi zemlje u razvoju na dobrom putu, takođe preuzeti značajniju ulogu u ukazivanju na politike u bogatim zemljama svijeta ako one predstavljaju rizike po globalno društvo. "SAD, EU i Japan imaju veliku odgovornost za uvođenje reda u svojim dvorištima, proširujući pristup svojim tržištima i povećavanjem pomoći za razvoj", kazao je.





Posjeta : 1390