3
Generalni štrajk crnogorskog zdravstva
Hipokrat ne stanuje ovdje!

    Od danas, prvi put u istoriji, crnogorsko zdravstvo stupilo je u generalni štrajk! Do ispunjenja zahtjeva, povećanja zarada, “ljudi u bijelom”nradiće “na pola”, pacijentima će pružati usluge “na kašičicu” – definitivno, (ne samo) od danas – Hipokrat ne stanuje ovdje!

Poslije neuspjelih pregovora sa Vladom Crne Gore, Sindikat zdravstva odlučio se za radikalan potez – generalni štrajk u crnogorskim zdravstvenim ustanovama. Uz poštovanje minimuma procesa rada, odlukom menadžmenta, u domovima zdravlja, bolnicama I u Kliničkom centru Crne Gore radiće samo 50 odsto zaposlenih. Na njihovu pomoć od danas mogu računati samo oni pacijenti kojioma su pregledi, snimanja I intervencije zakazane ranije., kao I hitni slučajevi. Kojem pacijentu je hitno pomoći odlučivaće izabrani doktori. Svi ostali, kako ih nazvaše, “hladni slučajevi”moraće da sačekaju da doktori I medicinske sestre budu zadovoljni ličnim primanjima.
Ovo primanjima, a ne zaradama, namjerno je. Jer, diskutabilno je koliko zatađuju, a koliko primaju. Nominalne zarade Hipokratovih sljedbenika siguno nijesu kolike bi trebale da budu, baš kao ni sudijama, prosvetarima, skupštinskim službenicima…I mnogima drrugima.
Primanja zaposlenih u zdravstvu posebna su, dugo poznata priča. To je jedna od najkrupnijih crnih mrlja na “bijelim mantilima” sklonim mitu I korupciji. Nijesu rijetke ni promašene dijagnoze, neadekvatne terapije, upućivanja pacijenata u (njihove) privatne klinike…
   Ono što se dešava samo je metastaza oboljelog crnogorskog zdravstva, a “istorija bolesti” datira upravo od otvaranja privatnih ordinacija. Već tada pogažena je Hipokratova zakletva.
Sada su sve oči uprte u Vladu Crne Gore, kojoj su na neki način pomogli upravo zdravstveni radnici porukom da sa 50 odsto kapaciteta mogu obaviti sve hitno I ranije zakazano. Ako je već tako, zašto ne utvrditi koliki je tehnološki višak u zdravstvu, pa onima koji to nijesu adekvatno povećati zarade?
- U času kada stupam među članove ljekarske profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti…. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta – početni je dio Hipokratove zakletve, koja je na kongresu Međunarodnog saveza liječničkih društava u Ženevi 1948. ustanovljena I koja se danas koristi kao Ženevska zakletva.




B.Čukić

Posjeta : 2438