2
Na aukci u Ženevi
Satovi pokazuju - erotoku!

    Kolekcionari širokih shvatanja okupiće se uskoro u Švajcarskoj kako bi zgrabili barem jedan od rijetkih časovnika koji, osim tačnog vremena, prikazuju i erotske scene.

Na ukciji u Ženevi biće ponuđena privatna zbirka od 33 sata iz 18. i 19. veka, a procenjuje se će dostići sumu od 70.000 do 90.000 dolara.
Najvrijedniji časovnik na uakciji izrađen je od osamnaestokaratnog zlata. Satovi prikazuju lascivne scene, ali i romantične parove, idilične ambijente, golubove, muzičare, skrivene ljubavnike…
Oni koji ne znaju gdje da potroše 20.000 eura, mogu da pazare rijedak primerak pozlaćenog sata u obliku srca, londonskog časovničara Džejmsa Koksa, koji je napravljen 1780. godine. Časovnik prikazuje damu koja špijunira oskudno odjevene ljubavnike.
Većina eksponata koji će biti ponuđeni na aukciji, su napravljeni u Švajcarkoj, a dio su zbirke od 700 predmeta inspirisanih erotikom, koje je 25 godina vrijedno sakupljao jedan Švajcarac (70), koji želi da ostane anoniman.
U njegovoj “bezobraznoj” zbirci ima svega: štapova, statua, posuđa… koji će se, takođe, naći na uakcijiu u Francuskoj krajem ove godine.
Proizvodnja satova sa eksplicitnim erotskim motivima počela je u 17. vijeku u Kini. Najluksuzniji primerci pravljeni su za cara.
U Evropi počinju da se proizvode u 18. vijeku, ali su u početku lascivni prizori često bili skriveni ispod mehanizma.





Posjeta : 1269