2
Prena izvještaju UNCTAD o stranim ulaganjima
Kina prima najviše!

         Privukavši lani 54 milijarde dolara vrijednih direktnih inostranih investicija, Kina je premašila SAD kao tradicionalno najvećeg svjetskog primaoca, koji je u tome razdoblju privukao 29,8 milijardi dolara novih investicija, objavili su danas Ujedinjeni narodi (UN).



         "Isključujući Luksemburg, preko kojeg se vrši transfer investicije, Kina je postala najveći svjetski primaoc direktnih stranih ulaganja (FDI) u svijetu, kako je njihov pritok u SAD, tradicionalnog predvodnika u primanju FDI-ja, u 2003. smanjen", stoji u saopštenju UN-ove Konferencije o trgovini i razvitku (UNCTAD).

         Po njenom najnovijem Izvještaju o ulaganjima u svijetu, vrijednost FDI privučenih u Kinu porasla je neznatno u odnosu na 2002. kada je dosegnula 52,7 milijardi dolara.

         Inače, već treću godinu za redom globalni pritok FDI-ja nastavlja se smanjivati, spustivši se lani na 560 milijardi dolara, najniže od 1998.

         U SAD, tradicionalnom magnetu za strana ulaganja, FDI su smanjene s 62,9 milijardi dolara u 2002. na 29,8 milijardi lani. Najveće smanjenje direktnih stranih investicija lani je zabilježeno u razvijenim državama, dok je u azijsko-pacifičku regiju njihov pritok porastao s 94 milijarde u 2002. na 107 milijardi dolara lani.

       Među zemljama srednje i istočne Evrope najveći iznos stranih ulaganja prošle godine su primile Poljska (4,2 milijarde), Češka (2,6 milijardi), Mađarska (2,5 milijardi), a slijedi Hrvatska sa 1,7 milijardi dolara,Srbija i Crna Gora (1,3 milijarde), što se objašnjava procesom privatizacije u zemlji.

         UNCTAD-ov izvještaj o stranim ulaganjima ove godine je posebno posvećen ulaganjima u usluge (djelatnosti kao npr. trgovina, elektrika, plin, voda, hoteli i restorani, transport, finansijske i poslovne usluge) koje doživljavaju nevjerojatan rast i postale su važan činioc stranih ulaganja.






Posjeta : 1310