2
Pred podizanje kamatnih stopa FED
Dolar ojačao!

       Dolar je danas na svjetskim tržištima ostvario dobitke prema značajnijim svjetskim valutama kako trgovci iščekuju odluku o povećanju kamatnih stopa na sjutrašnjem sastanku američke centralne banke Fed, ali i nove naznake njenih budućih poteza.
       U takvim okolnostima dolar je ojačao nekih 0,3 posto prema euru, koji trenutno stoji 1,2157 dolara. Blago je ojačao i prema jenu, dosegnuvši 109,76 jena


       Tržište uveliko očekuje da će Fed podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda na svom sjutrašnjem sastanku, nakon njihova podizanja u lipnju i kolovozu. Time bi ona dosegnula 1,75 posto naspram dva posto u eurozoni.

       Značajnije za tržište je ono što će kazati Fed u svom popratnom saopštenju, radi dobijanja signala za izglede za budući rast kamatnih stopa. Njihovo dalje povećanje u ovoj godini uveliko se očekivalo dok nisu objavljeni najnoviji podaci koji su bacili sumnju na snagu društva, i sada je sve više onih koji procjenjuju da bi Fed mogao uzeti predah nakon ovonedeljnog zaoštravanja monetarne politike.

       "Važan je ton saopštenja koje će objaviti Fed", kazao je valutni strateg HBOS-a, Steve Pearson. "Gledišta da američkom društvu ide dobro te da će američka centralna banka podizati kamatne stope ove godine sprječavali su slabljenje dolara".

       Ako u svom saopštenju Fed ukaže na budući rast kamatnih stopa, dolar bi mogao dodatno ojačati. Dobici prema jenu, pak, mogli bi biti limitirani pred sastanak G7 idući mjesec, zbog očekivanja da će vodeće zemlje industrijalizovanog svijeta obnoviti pokušaje uvjeravanja Azije, a posebno Kine, da prihvate snaženje valuta.

       Jedan od razloga koji bi mogao naštetiti jenu pred sastanak G7 je rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, trenutno oko 46 dolara za barel na američkom tržištu, zbog velike zavisnosti Japana od uvoza nafte. Visoke cijene podstiču zabrinutosti oko uticaja koji će one imati na rast i inflaciju. Jen je danas ojačao nekih pola posto prema euru, koji trenutno stoji 133,42 jena.





Posjeta : 1411