1
U Njemačkoj, realizovan projekat tri kompanije
Najveća solarna elektrana!

          Kompanije Shell Solar, Geosol i WestFonde otvorile su u Espenhainu, kraj Leipziga, najveću solarnu elektranu na svijetu, snage 5 megavata (MW), objavljeno je na web stranicama kompanije Shell Solar.


                   Elektrana je vrijednosti 22 miliona eura, nalazi se na zemljištu površine 21,6 hektara, na kojemu je postavljeno 33.500 solarnih modula.Ta će solarna elektrana električnom energijom opskrbljivati oko 1.800 domaćinstava, a godišnje će smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za oko 3.000 tona.
                Mjesto Espenhain nalazi se oko 30 kilometara južno od Leipziga, nekada je bilo izrazito industrijsko mjesto i u vrijeme bivše Njemačke Demokratske Republike poznato po zagađenju okoline. Slika toga područja sada je futuristička, na 21,6 hektara postavljeno je 33.500 solarnih ćelija, a među njima se nalazi i jezero na kojemu su se udomaćili labudi i patke.

          Inače, svjetski predvodnik u razvoju i promovisanju energije iz obnovljivih izvora, Njemačka bilježi uzlet na tržištu solarne tehnologije. "U području iskorišćavanja energije iz vjetra i solarno-toplinskih tehnologija Njemačka je jedna od vodećih nacija u svijetu", izjavio je Ronald Uppmann, predstavnik udruženja njemačke solarne industrije Solar.

         U šest godina koliko je koalicija Socijaldemokrata i Zelenih na vlasti u toj zemlji, udio energije proizvedene iz obnovljivih izvora gotovo se udvostručio u ukupnoj energetskoj proizvodnji, sa četiri na devet posto. Dajući podršku projektima poput ovoga, njemačka vlada planira povećati taj udio na 20 posto do 2020. te 50 posto do 2050.





Posjeta : 1274