0
EU izgubila rundu u borbi za primjenu Kyoto protokola
Putin na potezu

          Europska unija (EU) izgubila je rundu u svojoj borbi da transformiše Kyoto protokol iz nacrta u stvarni međunarodni sporazum.Ponedjeljak, 6. septembar bio je simbolični rok za potpisnike tog protokola da ga ratifikuju, uoči svog glavnog sastanka u Buenos Airesu u decembru. Zagovornici Protokola očajnički su se nadali da će ga Rusija ratifikovati na vrijeme tako da bi planirani sastanak u Argentini mogao biti prvi na kojem će se o Kyotu raspravljati kao o pravom umjesto o nacrtu sporazuma čija je budućnost pod znakom pitanja.
          Otkad je američki predsjednik George W. Bush odbacio Kyoto u 2001, sve oči bile su uprte u Rusiju, čija je ratifikacija nužna kako bi Kyoto protokol dobio dovoljnu podršku za sprovođenje.


          Međutim, u ponedjeljak Rusija ne samo da nije ratifikovala, već se čini da je neodlučna i podijeljena oko toga želi li to uopšte, oživjevši tako strahove da će taj složeni sporazum o smanjivanju emisija štetnih plinova propasti.

          Šampion Kyota je Europska unija, koja je u teškim pregovorima kako bi udovoljila svim pravilima Kyota ponudila 2001. goleme koncesije Japanu, Kanadi i Rusiji, želeći ga spasiti nakon što se Washington povukao.

          Lopta je sada u rukama ruskog predsjednika Vladimira Putina koji mora odlučiti hoće li podnijeti taj protokol ruskoj Dumi na usvajanje. A Putin puše i hladno i vruće. U septembru 2002. objavio je da njegova zemlja planira ratifikovati taj sporazum, iako nije odredio rok za to. Godinu kasnije, ponešto se povukao, istaknuvši da bi htio da istraži pitanje u detalje kako bi odredio je li taj protokol u skladu s ruskim interesima. Na sastanku na vrhu s EU-om u maju ove godine obavezao se na ubrzavanje nastojanja da se sporazum ratifikuje. Otada se ništa nije dogodilo.

          Ali, iza scene, po neformalnim izvorima u Moskvi, vodi se žestoka bitka među ruskim zagovaraocima i protivnicima Kyoto protokola. Po dokumentima koje je dobio AFP, ruski premijer Mikhail Fradkov napravio je prijedlog pisma Putinu u kojem se odbacuje Kyoto jer je protivan ruskim interesima. Temelj na kojem leži taj argument jeste uticaj na Rusiju predloženog trgovanja emisijama ugljičnog dioksida, inovativnog ali uveliko komplikovanog Kyoto mehanizma s ciljem pomoći industrijski razvijenim zemljama da postignu svoje kvote emisija.

          Bez učestvovanja SAD-a kao kupca tih emisija, tržište emisijama ugljičnog dioksida biće slabo, ostavljajući Rusiju bez podrške koju je očekivala, stoji u tom dokumentu. Još gore, stoji nadalje, ruski brzi društveni rast u zadnjih nekoliko godina znači da će morati potrošiti više novaca kako bi ispunila ciljane kvote emisija.

          Stoga se u tom dokumentu predlaže da se sprovedu daljnje analize ekonomskih posljedica sprovođenja Kyoto protokola, s rokom do "drugog tromjesečja" 2005. Ruski izvori tvrde kako ovaj nacrt pisma nije posljednja riječ, te da nosi rukopis Putinovog ekonomskog savjetnika Andreja Illarionova, koji je dobro poznat po svojoj netrpeljivosti prema Kyotu.

          Zagovaraoci Kyota, na čelu s ruskim ministrom ekonomije Germanom Grefom pripremaju se na protivudarac te žele do sredine decembra unijeti promjene u nacrt toga pisma.





Posjeta : 1321