0
EU bi mogla dopustiti prvu prodaju Genetički modificirano sjemenje na tržištu
Promocija GMO sjemenja?

          Evropska komisija će vjerojatno ove nedelje odobriti prvo genetički modificirano (GMO) sjemenje za komercijalnu upotrebu na teritoriji EU, uprkos raširenom otporu potrošača protiv biotehnološkog usjeva.
          Dosad nije bila dozvoljena upotreba nikakvog biotehnološkog sjemenja na nivou EU, ali su postojala neka nacionalna odobrenja u zemljama poput Francuske i Španije. To je značilo da samo poljoprivrednici u tim zemljama mogu kupovati i zatim saditi odobreno sjemenje. Međutim, prema utvrđenoj zakonskoj proceduri, jednom kada članica EU da zeleno svjetlo za prodaju sjemenja na svojoj teritoriji, uz pretpostavku da je udovoljila EU regulativi, Komisija je obavezna s vremenom da proširi to odobrenje na cijelu EU.


          Na sastanku Evropske komisije u srijedu povjerenici će raspravljati o uključivanju 17 različitih vrsta Monsanto 810 kukuruza u tzv. Zajednički katalog, odnosno opšti EU direktorij sjemenja koji uključuje sve nacionalne kataloge.

         Spomenuto sjemenje kukuruza, koje je kreirano da bude otporno na određene insekte, dobilo je dozvolu u EU za kultivaciju uoči usvajanja zabrane na nova GMO odobrenja u 1998. Trenutno je tek nekolicina GMO usjeva dopuštena za uzgoj u EU.





Posjeta : 1238