1
Bolna leđa
Na ljetovanju - pobijedite bolest!

    Leđa su vam inače zdrava, jedino tokom godine patite od povremenih bolova, koje zanemarujete zbog brojnih obveza? Ljetovanje na moru pravo je vrijeme da se razgibate i ojačate leđne mišiće.

S pripremama počnite već na putovanju. Da biste do jadranskih plaža stigli svježi, važno je ponašanje tokom vožnje. Ona se, istina, uveliko skratila otkad su izgrađene moderne auto-ceste, ali je i dalje važno odmoriti se, napraviti pauzu tokom vožnje. Prošetajte se i istegnite. Kad stignete na odredište, slobodno vrijeme kojim raspolažete iskoristite za bavljenje aktivnostima koje dobro djeluju na kralježnicu.
S obzirom na to da se od sportskih aktivnosti preporučuje plivanje, boravak na moru idealno je vrijeme za prepuštanje tom sportu. Najbolje je leđno plivanje te plivanje slobodnim stilom.
Prsna tehnika plivanja ne preporučuje se pacijentima koji imaju bolove u leđima. Osim plivanja preporučuje se i vožnja biciklom te hodanje.
Bolovi u leđima danas su jedan od najčešćih razloga posjeta ljekaru, te najčešći razlog izostanka s posla.
Prema nekim statističkim podacima čak 90 odsto stanovništva bar je jednom u životu bolovalo od krstoobolje. Najčešće je bol u leđima lokalizovana u području krstiju, potom u području vrata te grudne kralježnice.





Posjeta : 1374