0
Libija traži investitora za naftnu industriju
Nafta na tenderu!

          Libija je izradila okvir za ugovaranje i postavila uslove za tender na kojem će biti ponuđena prava na istraživanje nafte u 15 blokova širom te goleme pustinjske zemlje, okrenuvši se tako transparentnim procesima kako bi privukla strana ulaganja u svoju sankcijama posrnulu naftnu industriju.
          Nekih 10 međunarodnih naftnih kompanija učestvovalo je na prezentaciji u glavnom gradu te zemlje. Nove prezentacije planiraju se održati u Londonu 15. septembra, nakon čega će se od kompanija koje još ne posluju u Libiji zatražiti da i služeno izraze svoj interes za ulaganjem do 28. septembra.


          Kompanije kojima se odobri učestvovanje na javnom utrkivanju trebaće do 10. januara da pošalju ponude, a u drugoj polovini mjeseca očekuje se potpisivanje ugovora o istraživanju i zajedničkoj proizvodnji na 15 blokova, od kojih su neki i na moru.

          Novi tenderski proces podvlači crtu ispod dosadašnjeg sistema direktnih nagodbi s pojedinim kompanijama, koji je bio na udaru kritika. Po prvi put otkad su obnovljene veze Tripolija i Washingtona u avgustu i ukinute višegodišnje sankcija toj zemlji, u tom procesu učestvovaće i američke naftne kompanije.

          Libija očajnički treba ulaganja sa Zapada u svoju naftnu industriju, koja je posustala zbog pritiska sankcija. Režim Moamera Gadafija želi podstaknuti proizvodnju nafte sa sadašnjih 1,4 milijuna barela dnevno na tri milijuna do 2010., za što se procjenjuje da će joj trebati 30 milijardi dolara ulaganja.





Posjeta : 1327