0
Od 1.septembra Holandija prekratila sebi muke sa euro sitnišem
Pet centi najsitnije!

          Novac je novac, ali sitnina umije ponekad da bude i opterećenje. Novčanik ili džepove čini težim, teško je pronaći upravo onu kovanicu koja vam je potrebna.
          Da li su holandskim kupcima muke sa sitnišem sada manje, ne znamo, ali je sigurno da se polako navikavaju na 1. septembra uvedenu suptilnu promjenu u upotrebi eura.Trgovcima u Holandiji je, naime, od tog datuma naloženo da sve cijene zaokruže na najbližih pet centi.Očekuje se da će ovaj potez drastično smanjiti potrebu za kovanim novcem u sitnijim apoenima, odnosno praktično nepotrebnim učiniti novčiće od jednog i dva centa.


          Prije nešto manje od tri godine, euro je postao zakonsko sredstvo plaćanja u 13 evropskih zemalja.Niz država se i pored toga nosi mišlju da faktički odustane od dalje upotrebe kovanog novca u najsitnijim apoenima od jednog i dva centa.Tvrdi se da su ti novčići krajnje nepopularni među građanima koji moraju da prevrću džepove u potrazi za sitnim kovanicama i kada je reč o sitnim sumama, gube vrijeme računajući koliko im kog novca treba.Kovanje i čuvanje sitnog novca u pomenutim apoenima uz to nije ni jeftino.
          Prvi koji su se odlučili da preduzmu konkretne mjere bili su Finci koji su maltene od početka prestali da kuju novčiće od jednog i dva evro centa.Sada je holandska vlada naložila prodavcima da cijene zaokruže na najbližih pet euro centi. Belgija bi uskoro trebalo da krene istim putem, a Njemci pažljivo prate holandski eksperiment.
          Jedan od faktora koji vlade nagoni da razmišljaju o obustavi daljeg kovanja ovih kovanica jeste materijal od koga se prave.Riječ je o leguri kojom dominiraju bakar i nikl. Cijena bakra je nedavno prilično porasla dok se nikl povezuje sa određenim alergijskim promjenama na koži.U Francuskoj, sa druge strane, postoji zabrinutost da bi zaokruživanje cijena moglo da podstakne inflaciju.
          Po pravilima euro zone, ni jedna zemlja nije ovlašćena da povuče iz opticaja kovanice u najmanjim apoenima.Novčići od jednog i dva centa ostaće tako zakonsko sredstvo plaćanja čak i kada pojedine zemlje odluče da ih faktički ne koriste.





Posjeta : 1290