1
Kako teški alergičari mogu sebi olakšati proljeće
Protiv alergije - trikom!

    Ako spadate među one kojima dolazak proljeća i toplijih dana znači borbu s kijanjem, svrbežom, začepljenim nosom ili osipom, ukratko alergijom, bitno je da sebi preventivnim akcijama olakšate mjesece koji dolaze. Za početak, dobro bi bilo da “nabildujete” imunitet kako bi se u što kraćem roku obračunao s alergenima.

Kijavica i astma
Iako se alergija ne može izliječiti, može se ublažiti. Alergije disajnog sistema dijele se na trajne, kojima su uzročnici plijesan, grinje ili dlaka kućnih ljubimaca, i sezonske, koje uzrokuje polen. Svake godine u doba cvjetanja određenih biljaka milioni ljudi diljem svijeta pate od polenske kijavice, ali i od napada astme.
Da biste bar ublažili alergije, ne izlazite rano ujutro kad je koncentracija polena najveća. Naravno, najbolje ćete se osjećati za vlažnih i kišovitih dana, kad je koncentracija polena znatno niža.
Život ćete sebi olakšati izbacite li iz kuće debele tepihe koji gutaju prašinu i u kojima žive grinje. Spasićete se od alergijskih napada i ako dom održavate čistim. Podove i namještaj brišite vlažnom krpom jer će suva samo raspršiti prašinu po zraku. Opskrbite se jastucima, pokrivačima i madracima u kojima se grinje minimalno zadržavaju. Kupite sintetičke jastuke. Premda grinje vole sintetiku, prednost tih jastuka je da ih možete prati u vrućoj vodi koja ih eliminiše. Usto dobar klima- uređaj filtriraće zrak i biće vam lakše.
Obavezno tuširanje
Minimalizirajte stvari koje skupljaju prašinu. Nastojte iz stana izbaciti suvo cvijeće, plišane životinje i ostale stvari koje skupljaju prašinu. Redovno brišite knjige i sitnice kojima dekorišete police.
Svaki put kad se vratite izvana presvucite se u čistu odjeću i istuširajte se. Pomoći će i redovno pranje kose, jer to će spriječiti da se alergeni rasipaju po kući, namještaju u posteljini.
Takođe, pripazite pri pranju rublja. Izbjegavajte sušenje i zračenje posteljine, prekrivača i odjeće na otvorenom.
U borbi s alergijama najveći saveznik vam je vlastita disciplina, ali i pomoć svih članova vaše porodice. Što se dosljednije budete držali ovih savjeta, lakše ćete se obračunati s alergijama koje vas muče svakog proljeća.





Posjeta : 1325