0
Najveći američki proizvođač aviona želi ukidanje subvencija konkurentu bez upliva WTO
Boeing protiv Airbusa!

          Najveći američki proizvođač aviona Boeing požuruje ukidanje subvencija svom evropskom konkurentu Airbusu, koje će se naći u samom središtu novih pregovora između američke vlade i Evropske unije ovoga mjeseca.
          Dvije strane će održati pregovore o sporazumu postignutom 1992. kojim je evropskim vladama dopušteno da plaćaju i do 33 posto troškova za istraživanje i razvoj. Boeing ne želi da se takav dogovor primjenjuje na novu liniju aviona Airbus A-380, ali ne želi da čitav slučaj završi pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).


          Direktor Boeinga za komercijalne poslove Greg Dole kazao je da je kompanija pregledala javne dokumente u Evropi i procijenila iznos subvencija koje prima Airbus, i to u visini oko 35 milijardi dolara. Dole, koji je učestvovao u pregovorima za sporazum iz 1992., kazao je kako je njime predviđeno progresivno smanjenje finansijske pomoći Airbusu, koji je sada po prodaji nadmašio Boeinga. "Duh toga sporazuma nije zadržan", kazao je Dole.

          Američki predsjednik George Bush dao je nedavno naslutiti da bi se zbog nepravedne pomoći žalbom moglo obratiti WTO-u, ali Boeing nije javno dao podršku takvom potezu. Izvršni direktor Boeinga Harry Stonecipher pozvao je na akciju, ali nije komentarisao potrebu za intervencijom WTO-a.

          Po izjavama iz Boeinga, američki proizvođač bi radije da se kontroverzne subvencije riješe dogovorom između vlada.





Posjeta : 1271