0
Odložene mjere suzbijanja monopola pri određivanju cijena auto djelova
Proizvođači odlažu reforme EU

          Predlog Evropske unije (EU) o liberalizaciji tamošnje industrije rezervnih djelova, teške 10 milijardi eura, suočen je s novim kašnjenjima usled snažnog protivljenja proizvođača i nekih članova Komisije, saznaje se iz izvora upoznatih sa situacijom.
          Cilj tog predloga je da se otvori tržište koje je zaštićeno nacionalnim zakonima o pravima umnožavanja i dizajna. U 16 od 25 zemalja EU, vlasnici automobila trenutno moraju da kupuju rezervne djelove od trgovaca koji su povezani sa proizvođačem. Predlog će omogućiti trgovcima da nude djelove različitih proizvođača.


          I francuski i njemački evropski povjerenici, među ostalima, izrazili su sumnju na ovonedeljnom sastanku, kažu isti izvori, pri čemu je nadolazeći povjerenik za transport Francuz Jacques Barrot preispitivao dokaze koji ukazuju da će predlog dovesti do smanjenja cijena auto dijelova i osiguranja. Nadolazeći povjerenik za industriju Guenther Verheugen izrazio je zabrinutost da bi plan mogao naškoditi konkurentnosti EU, kažu ti izvori.

          Predlog je trebao biti predstavljen 8. septembra, ali je odložen je za 14. septembar.

          "Mnogi su protiv tog predloga. Njegovi argumenti ga jednostavno ne opravdavaju", kazao je Ivan Hodac, glavni tajnik Udruženja evropskih proizvođača automobila.

          Zagovornici reforme kažu da će time uništiti de facto monopolistički položaj automobilskih proizvođača u određivanju cijena auto djelova poput Peugeota i BMW-a, smanjujući cijene i troškove osiguranja za potrošače."Ovakav monopol proizvođača automobila nije u skladu s evropskim zakonodavstvom", kazao je Gerhard Diehle, koji predvodi evropsku kampanju za slobodu tržišta auto dijelova i popravki.

          Proizvođači automobila i metalski radnici tvrde da bi njihova ulaganja u dizajn trebala biti zaštićena. Oni tvrde da će Evropa biti preplavljena jeftinijim stranim proizvodima, što će dovesti u opasnost hiljade radnih mjesta i koštati industriju oko dvije milijarde eura godišnje.

          Predlog je "novi udarac zapošljavanju, inovacijama i konkurentnosti evropskih proizvođača automobila", kazao je Reinhard Kuhlmann, glavni tajnik evropskog udruženja metalskih radnika.

          Ako predlog na kraju i odobre evropski povjerenici, možda će trebati puno vremena da prođe da se na tržištu nađu samostalno proizvedeni rezervni dijelovi. Plan će trebati i zeleno svjetlo zemalja članica i evropskog parlamenta, što je težak proces koji bi mogao trajati godinama.





Posjeta : 1315