3
Uticaj demografije na reforme u zdravstvu i penzionom sistemu tema centralnih bankara svijeta
Nerazvijeniji sve stariji!

          Problemi sa kojima se suočavaju bogate države pripremajući se za starenje stanovništva blijede pred problemima siromašnijih država koje su pod teretom golemih dugova, ocjenjuju u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).
          "Većina takvih država započinje s mnogo manje snažnim temeljima", izjavila je Anne Krueger, prva zamjenica izvršnog direktora te finansijske institucije. "One se bore s fiskalnim i ostalim makroekonomskim pritiscima, koji bi bili dovoljno teški i bez demografskih promjena. Nemaju prostora za disanje koje zakašnjele demografske promjene mogu zahtijevati.Sada trebaju preduzeti akcije izlječenja kako bi stvorile bolje fiskalne pozicije u vrijeme trenutno neobično dobrog globalnog društvenog okruženja".


          Demografija, odnosno istraživanje promjena u populaciji, a posebno toga kako one utiču na reformu zdravstva i penzionih sistema kako bi se pripremili za rastući udio starijeg stanovništva, tema je ovogodišnjeg okupljanja centralnih bankara iz cijelog svijeta.

          Neki od učesnika istaknuli su da dodatne promjene s kojima su suočene siromašnije države proizlaze iz činjenice da njihovi mladi i najobrazovaniji građani često migriraju u industrijski razvijene države gdje mogu više zaraditi, kreirajući tako u domovini "sušu mozgova".

          Predsjednik američke centralne banke Alan Greenpan izjavio je da američki zakonodavci moraju preduzeti mnogo žešće mjere, uključujući i moguće povećanje starosne granice za korištenje punih penzija u uslovima rastućeg proračunskog manjka.

          Krueger je kazala da mnoge zemlje u razvoju koje posuđuju od MMF-a, imaju nivoe zaduženosti koji uveliko premašuju one industrijskih država, i da nisu iskoristile prednosti trenutnih niskih kamatnih stopa i globalne ekspanzije da smanje zaduženost. Iako se problem starenja stanovništva mnogo češće povezuje s razvijenim zemljama, on ustvari predstavlja ozbiljniji izazov zemljama u razvoju.

          Krueger je istaknula da Indija ima proračunski manjak koji premašuje 10 posto BDP-a, što je nazvala "uzrokom značajne zabrinutosti". Nasuprot njoj, Turska ima višak od 6 posto, a Brazil, jedan od najvećih primaoca zajma od MMF-a, obavezao se na proračunski višak ove godine od 4,25 posto BDP-a.

          Ali, kazala je, u mnogim zemljama u razvoju postoje problemi s prikupljanjem poreskih prihoda, korupcijom te osiguranjem penzija i ostalih beneficija koje nisu disproporcionalne prema bogatima, kojima su i manje potrebne. MMF i ostale globalne finansijske institucije čine sve kako bi podstaknule nužne fiskalne reforme, ali postoje i granice do kojih mogu ići.





Posjeta : 1200