2
Od 1. oktobra nove, zajedničke sigurnosne mjere Vise i Mastercarda
PIN sigurniji, brži, efikasniji!

          Kompanije Visa International i MasterCard International dogovorile su se o standardizaciji novih sigurnosnih mjera, metodologiji testiranja i postupku odobrenja za uređaje za unos PIN-a takozvanog PED (PIN Entry Device). Na taj način biće povećana sigurnost za sve unesene podatke potrošača.

          Na osnovu toga će se, kako su saopštili iz obje kompanije, od 1. oktobra ove godine svi PED uređaji podvrgnuti sigurnosnim testiranjima te će biti evaluirani prema novim, usklađenim sigurnosnim mjerama industrije platežnih kartica.

          Do tada će, kako navode, Visa i MasterCard, na osnovu međusobnog dogovora priznavati proizvode koji su bili evaluirani prema postojećim zahtjevima obje kompanije.Dodaju i da obje kuće takođe rade na postizanju sličnog dogovora s ostalim ključnim kompanijama u ovoj industriji platežnih kartica.

         Posebno napominju da će ta nova tehnologija omogućiti bankama, trgovcima i korisnicima kartica sigurnija, pogodnija i brža elektronska plaćanja. Financijske institucije će primjera dobiti veći izbor interoperabilnih i sigurnih PIN uređaja, a trgovci će moći redukovati vrijeme potrebno za plasiranje novih uređaja, jer će biti dužni obaviti samo jedan sigurnosni evaluacijski proces. Potrošači će pak pri upotrebi svojih Visa i MasterCard platežnih kartica biti sigurni da će koristiti proizvode koji su osmišljeni i ispitani kako bi sveli rizik na minimum.





Posjeta : 1344