2
Prijedlog Njemačke središnje banke
Najsitnije kovanice van opticaja

          Predlog Njemačke središnje banke (Bundesbank) da se iz prometa povuku kovanice od 1 i 2 centa, manje novčane jedinice od eura, pokrenuo je ovih dana u Njemačkoj žestoku raspravu, a predstavnici političkih stranaka, trgovačkih udruženja i državnih instituta usprotivili su se povlačenju najmanjih kovanica iz prometa.
          Kako prozilazi iz intervjua koji je je stručnjak Bundesbanke za promet novca Wolfgang Soeffner dao dnevniku "Handeslblatt" od četvrtka, Njemačka središnja banka želi, po uzoru na Nizozemsku i Finsku, dopustiti zaokruživanje cijena, čime bi upotreba kovanica od 1 i 2 centa bila nepotrebna. I u Njemačkoj bi, međutim, kao i Nizozemskoj i Finskoj, najmanje kovanice i dalje ostale službeno sredstvo plaćanja. Bundesbank smatra da bi se izbjegavanjem svakodnevnog mukotrpnog prebrojavanja, skladištenja i transporta, bili ušteđeni milioni.


          Predstavnik Središnjeg udruženja njemačkih trgovaca (HDE) Hubertus Pellengahr izjavio je pak da su i njemački trgovci i kupci za ostanak najmanjih kovanica u prometu. On je Bundesbanku optužio da sudbinu kovanica od 1 i 2 centa veže uz cijenu sirovina od kojih se one proizvode. Bolje bi bilo da Bundesbank razmisli kako smanjiti troškove proizvodnje kovanica, zaključio je Pellengahr. Proizvodnja kovanica od 1 i 2 centa je skuplja od njihove nominalne vrijednosti.

          Wolfgang Twardawa iz Instituta za društvena istraživanja (GfK) izjavio je u razgovoru za dnevnik "Tagesspiegel" od četvrtka da bi nestanak najmanjih kovanica predstavljao "vrlo loš potez". Twardawa podsjeća da su i u vrijeme njemačke marke cijene najčešće završavale iznosima na .99 ili .49. Time se kupcima sugeriše da je konačna cijena produkt mukotrpnog kalkulisanja a ne proizvoljna odluka trgovaca, zaključuje Twerdawa.

         Sekretar Njemačkih liberala (FDP) Cornelia Pieper smatra da bi povlačenje centa iz upotrebe dodatno uznemirilo građane. Prije nekoliko godina smo povukli pfeninge, a sad bi trebali povući cente, primjećuje Pieper i zaključuje da je to nemoguće jer da "strpljenje građana ima svojih granica".

         "Financial Times Deutschland" drži da bi postavljanje kasica dobrotvornih organizacija pored blagajni u trgovinama mogao biti "pozitivan signal" građanima da i najmanji apoeni sadrže vrijednost. Bundesbank je u međuvremenu relativizirala Soeffnerove izjave. Kako je saopšteno, Središnja banka želi pokrenuti diskusiju koja bi rezultovala rješenjem s kojim bi bile zadovoljne sve strane.





Posjeta : 1342