2
Uporedo sa porastom nasilja u Iraku i potražnji iz Kine i Indije
Novi rekord barela nafte!

          Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su dosegnule novi rekordni nivo, u visini od gotovo 49 dolara na američkom tržištu, usljed rasta nasilja u Iraku i upornog rasta potražnje iz Kine i Indije.
          Cijena barela sirove nafte za isporuku u septembru na njujorškom tržištu je dosegnula rekordnih 48,98 dolara,najviše u 21-godišnjoj istoriji tog tržišta. Ali potom je njen rast ublažen pa trenutno iznosi 48,63 dolara. Juče je skočila za 1,43 dolara, a od kraja juna uvećana je za gotovo 12 dolara. Barel nafte marke Brent u Londonu dosegnuo je rekordnu cijenu od 44,5 dolara, poskupjevši 17 centi.



          Do skoka cijena na novi rekordni nivo došlo je nakon što su američki vojni avioni bombardovali područja nedaleko od mauzoleja u Najafu gdje se nalaze paravojne formacije radikalnog šijitskog klerika Moqtada al Sadra, koji se odbio razoružati kao što je to tražila iračka vlada.

          "Cijene nafte ponovo skaču zbog rasta nasilja u Iraku", kazali su iz brokerske kuće Refco. "Al Sadr i njegove pristaše pokazali su spremnost direktnog ciljanja naftne proizvodnje i transporta".

          Sukobi su pojačali strahove od daljih napada na iračku naftnu infrastrukturu. Glavni irački južni naftovod s naftnih polja u Basri zatvoren je od sabotaža 9. avgusta, prepolovivši izvoz sirove nafte na oko milion barela dnevno.

         Rastuća naftna potražnja nije ostavila prostora u ostalim zemljama proizvođačima nafte za rješavanje problema izazvanih prekidima isporuka u Iraku, ali zasad ima malo naznaka da visoke cijene nafte usporavaju potražnju za gorivom koju podstiče globalni društveni rast.

          Predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Purnomo Yusgiantoro istovremeno je izrazio zabrinutost nastavljenim rastom cijena nafte na svjetskom tržištu. Ali istaknuo je kako u naftnom kartelu još nisu uočili jačanje inflacije izazvano visokim cijenama nafte.

         Na pitanje novinara o skoku cijene barela nafte na američkom tržištu na tek nešto ispod 50 dolara, kazao je da je zabrinut takvim poskupljenjem. "Ali, trenutno ne vidimo rast inflacije uslijed skoka troškova goriva", izjavio je.

          Purnomo, ujedno i indonezijski ministar za naftu, rekao je da će OPEC čekati regularno zasjedanje kartela 13. septembra u Beču, prije nego se odluči na neki potez. Na tom sastanku, uz predstavnike članica OPEC-a, okupiće se i predstavnici ostalih proizvođača nafte. "Od njih namjeravamo čuti novi razvoj situacije i tada očekujemo da bismo mogli početi rješavati problem", rekao je Purnomo. "Očekujemo značajne rezultate s tog OPEC-ova sastanka", kazao je, bez daljih pojašnjenja.





Posjeta : 1208