1
Pesimizam ruskog naučnika Mihaila Supotinjckog
Vakcina protiv HIV - nemoguća!?

    Vakcina koja bi mogla da spreči inficiranje ljudi HIV virusom nikada neće biti pronadjena, tvrdi ruski epidemiolog Mihail Supotnjicki.


On ističe da je njegov pesimizam oko pronalaska takve vakcine zasnovan na činjenici što se virus HIV stalno menja, a antitijela ubačena u ljudski organizam sa ciljem da spriječe pojavu side, šire po ćelijama i smanjuju dejstvo imunog sistema.
"Ta pojava uticaja antitijela na jačanje infekcije poznata je već dvadesetak godina", podsetio je Supotnjicki.
On kaže da antitijela imaju sposobnost neutralizacije virusa side samo u eksperimantima (u epruvetama), gdje pokazuju široko neutralizujuće dejstvo, dok je u čovjekovom organizmu njihovo ponašanje daleko složenije.
Sem toga što je taj virus podložan mutacijama, njega ´prisiljava´ na mijenjanje i čovjekov imuni sistem ne samo što ne može da se bori s HIV, već ima, prema riječima ruskog naučnika, ne sasvim poznatu ulogu u evoluciji tog virusa.
"U svijetu je do sada patentirano niz vakcina protiv HIV, medjutim, razne bočice će nam i dalje pokazivati i govoriti kako su, kao, napravili vakcinu ´kojoj nema slične na svetu´", kaže, ironično, Supotnjicki.
Pandemija HIV/AIDS je različita od onih zaraznih bolesti protiv kojih je u 20. vijeku postignut izvjesni uspjeh. Ovaj novi proces nema, kako navodi Supotnjicki, cikličan tok i praktično se ne može preokrenuti u suprotan smjer.
Stručnjaci moraju, kako kaže ruski naučnik, priznati da su pretrpjeli poraz u nastojanju da obuzdaju virus HIV, korišćenjem iskustva stečenog u borbi sa boginjama, kugom i drugim cikličnim infekcijama.
"Tek kada se prizna da je takav pristup bio pogrešan steći će se uslovi za traženje rješenja koja će dati pravi odgovor na pitanje kako zaustaviti širenje HIV virusa", zaključio je Supotnjicki.





Posjeta : 1804