0
Na Kubi
Prva izložba fotografija Che Guevare!

    Najfotografisaniji svjetski revolucionar Che Guevara dobio je i prvu izložbu svojih fotografija. Ona je, povodom 40. godišnjice njegove smrti, otvorena u Havani. Organizatori izložbe su kubanski fotografi Roberto Salas i Liborio Noval.

Otvarajući izložbu, izjavili su kako se, suprotno mišljenjima mnogih, poznati Che nije volio fotografisati. Posjetioci izložbe mogli su vidjeti sve poznate i nepoznate fotografije Che Guevare, uključujući i onu s radne akcije na kojoj je go do pojasa. Iako nikad nije volio biti u središtu pažnje, objektivi su ga toliko voljeli da su ga pretvorili u ikonu.
Fidel Castro, čovjek kojem je Che pomogao da dođe na vlast u kubanskoj revoluciji 1959., previše je bolestan da bi bio na komemorativnom skupu što je održan u mauzoleju u Santa Clari u koji 1997. su položeni Cheovi ostaci, iskopani iz neoznačenog groba u Boliviji.
Castro je obilježio tu godišnjicu kolumnom u novinama koja je pročitana na skupu i u kojoj je rekao da je Che, ljekar rođen u Argentini, sijao sjeme socijalne svijesti u Latinskoj Americi i svijetu.
"Zaustavljam se nakratko u svakodnevnoj borbi i saginjem glavu u znak poštovanja i zahvalnosti pred izuzetnim borcem koji je pao prije 40 godina", napisao je Castro.
Guevaru su 8. oktobra 1967., u njegovoj 39. godini, uhvatili bolivijski vojnici koji su imali podršku CIA. Strijeljali su ga dan poslije u školskoj zgradi. Izrešetano truplo sa širom otvorenim očima izloženo je u bolničkoj praonici, a potom zakopano u neoznačeni grob.
Desetak hiljada kubanskih radnika i studenata okupilo se u ponedjeljak ispred spomenika gerilca s puškom u Santa Clari, gradu u središnjoj Kubi, koji je Che Guevara oslobodio 1958. u presudnoj bici kubanske revolucije.





Posjeta : 1208