0
Zbog kršenja pravila o konkurentnosti
Otpužena Visa !

          Evropska komisija optužila je kompaniju Visa International za ograničavanje konkurencije čime je prekršila evropska pravila, piše The Financial Times.
          Te optužbe, koje bi mogle rezultirati kaznama, sadržane su u povjerljivom dokumentu poslanom Visi u ponedjeljak uveče. Sada će uslijediti istrage oko poslovnih praksi Vise i njenog rivala MasterCarda, koji zajedno kontrolišu gotovo 90 posto evropskog tržišta.


          Optužbe ilustruju novi naglasak koji Komisija stavlja na zloupotrebe u finansijskom sektoru. Ona je pokrenula akciju za smanjivanje anti-konkurentskog ponašanja berzi, banaka i kartičnih kompanija.

          Prošlog mjeseca izaslanici Komisije ušli su u urede Euronexta, pan-evropske berze, a početkom godine optužili su jednu francusku kartičnu kompaniju zbog ugrožavanja konkurencije.

          I MasterCard i Visa već su bili suočeni s različitim optužbama. Komisija ih je već jednom optužila zbog prekomjernog zaračunavanja provizija maloprodajnim lancima. I dok je MasterCard još pod istragom, Visa je sklopila nagodbu s Komisijom prije dvije godine da će sniziti svoje provizije.

          Nove optužbe usredotočene su na odluku Vise, udruženja banaka i finansijskih uslužnih skupina, da ne prihvate u udruženje i Morgan Stanleya. Ta američka investiciona banka željela je ponuditi Visa karticu u trgovinama u Evropskoj uniji, ali nije joj odobren ulazak u taj sistem kartica jer već ima vlastitu kreditnu karticu pod brandom Discovery. Iz Morgan Stanleya požalili su se Komisiji na ponašanje Vise još u aprilu 2000. Isključivanje Morgan Stanleya, smatra Komisija, smanjilo je konkurenciju u tom segmentu tržišta.





Posjeta : 1275