0
Izraelska kompanija Urban Aeronautics ostvaruje dječačke snove mnogih
Leteći auto - "uzlijeće"!

    DJEČAČKI snovi uskoro bi mogli postati stvarnost. Izraelska kompanija Urban Aeronautics planira serijsku proizvodnju X-Hawk, vozila koje donosi ono najbolje iz kopnenog i vazdušnog prevoza.


Ideja o vozilu koje bi "po potrebi? moglo poletjeti seže u šezdesete godine prošlog vijeka kada američka vojska razvija program "Flying Jeep" odnosno prevozno sredstvo koje bi letačkim sposobnostima imalo manevarska svojstva neprocjenjive vrijednosti za podršku visokomobilnih trupa.
Brojni problemi sa upravljanjem, (pre)mala nosivost i komplicirani sustav spriječili su komercijalizaciju ove ideje na gotovo pola stoljeća. Sve dok se s ovom problematikom nije uhvatio Rafi Yoeli, koji je za "prvu ruku" patentirao novi sustav (Patent #6,464,166) upravljanja, a potom i krenuo u razvoj prototipa.
Neočekivanio dobri rezultati ispitivanja naoružali su Rafija optimizmom, što je za posledicu imalo povećane napore u rješavanju problematike. Na projektu je sarađivao čak i sa Bellom i pripremio prototip koji bi mogao poletjeti dogodine. Prema njegovom mišljenju, serijska proizvodnja mogla bi zaživjeti već 2010. godine, puno prije njegovih prijašnjih očekivanja.
X-Hawk se temelji na pogonskom sistemu sličnom helikopterskom uz glavnu razliku što se rotori nalaze u sapnici. Vozilo posjeduje dva rotora na stražnjem kraju i dva u podnici, a manevriranje se ostvaruje zakretanjem krilaca postavljenih uporedno s centralnom osom vozila. Naime, ovo je prvi lebdeći objekt na kojem je moguće odvojiti translatorna od rotacijskih gibanja. Ili jednostavnije rečeno, da bi se skrenuo ulijevo, X-Hawk to čini bez potrebe ljuljanja odnosno neugodnog naginjanja.
Precizno pozicioniranje, zaštićenost rotora, kao i relativno kompaktne dimenzije otvoriće mogućnost primjene u gradskim uslovima. X-Hawk bi tako nesmetano mogao letjeti između zgrada i u rekordnom roku stizati do cilja. Idealno za interventne ekipe poput hitne pomoći ili službe spašavanja. Iako veličina nije tačno definisana, očekuje se da vanjski gabaririti ne bi trebali biti veći od full-size van-a, štu u američkim okvirima znači prostor od 5,5/2/2 (duljina/širina/visina) metara. Što se tiče kapaciteta, putnička verzija bi mogla prihvatiti desetak osoba, a teretna gotovo tonu tereta.
Prema Rafiju, X-Hawk će pokretačku energiju dobivati od četiri motora s unutrašnjim sagorjevanjem, dok bi s jednim spremnikom goriva u vazduhu mogao izdražati puna dva sata. Pridodamo li tomu 250 km/h maksimalne brzine postaje jasno kolike su mogućnosti ovog nesvakidašnjeg vozila. Teoretski, maksimalna visina koju može postići je 12.000 stopa, što sasvim udovoljava potrebama projektnog zadatka - letilici za gradske uslove. Praktično, zadnji prototip je bez problema radio na svega tri stope visine.
Ukoliko serijska proizvodnja zaživi, X-Hawk će se na tržišnu nuditi po cijeni od 1,5 do 3,5 miliona USD, zavisno od funkcije za koju je namijenjen. Planirana godišnja prodaja iznosi oko 300 primjeraka što je oko 15 % svjetskog tržišta helikoptera. Hm, nimalo čudno što je Bell tako zainteresovan.





Posjeta : 1812