2
U Crnoj Gori na početku sezone lažni euri
Savršeni falsifikati od 200 eura

          Falsifikovane novčanice od 20, 50, 100, 200 i 500 eura pojavile su se, početkom turističke sezone na crnogorskom primorju. Stručnjaci i blagajnici u Centralnoj banci Crne Gore ocjenili su da su novčanice urađene primjenom savremene tehnologije. Falsifikati 200 eura ocenjeni su kao „savršeni“, lažni apoeni od 50 i 100 evra dobili su ocjenu „dobri“ i „manje dobri“, dok je novčanica od 20 falsifikovanih evra ocenjena kao „loša“.

             U Crnoj Gori najčešće se falsifikuju novčanice od 50 eura, dok se u posljednje vrijeme bilježi porast falsifikata u apoenima od 100 i 200 eura. Pojava falsifikovanog novca u Crnoj Gori ne ukazuje na značajne količine, ali se taj broj povećava tokom sezone. Prilikom svakog novootkrivenog falsifikata na našim prostorima, Trezor CB CG cirkularnim pismom obavještava sve nosioce platnog prometa kao i MUP Crne Gore - izjavila je Stanka Vizi, portparol Centralne banke Crne Gore.
            Vizijeva je objasnila da građani mogu da se zaštite od falsifikata pregledom i kontrolom u odgovarajućim ustanovama.
            - Građanima savetujemo da obrate pažnju na novac i karakteristike zaštite, a u slučaju da sumnjaju da su novčanice lažne, novac treba da odnesu u poslovne banke, koje će ga poslati na ekspertizu i o tome obavjestiti policiju - kaže Vizijeva.
          Međutim, falsifikati koji su ojcenjeni kao „savršeni“ i „dobri“ otkrivaju se veoma teško, samo u rukama iskusnih blagajnika.
          Takve novčanice prolaze kroz identifikacionu mašinu, ne alarmiraju je, a otkrivaju se isključivo ručno. „Manje dobre“ i „loše“ falsifikate uspješno otkrivaju mašine.
            Falsifikat od 500 eura koji se nedavno pojavio u Crnoj Gori ocjenjen je kao „dobar“, bez problema je prošao identifikacionu mašinu, ali su ga grafološkom identifikacijom otkrili obučeni blagajnici Centralne banke Crne Gore.




Posjeta : 1370