1
Istraživanje
Marihuana deformiše mozak!

            Mlade osobe koje su u tinejdžerskoj dobi eksperimentisale s marihuanom, kasnije su pokazale podložnost potencijalnoj zavisnosti o heroinu.

         Dr. Yasmin Hurd i njene kolege sa Mount Sinai School of Medicine iz New Yorka, svoja su istraživanja o uticaju marihuane na mozak sproveli na dvjema grupama štakora.
         "Kanabis ima dugotrajan učinak na mozak. Bila sam uistinu iznenađena kad sam ustanovila koliko je specifičan i dugotrajan efekt uživanja te droge", rekla je dr. Hurd za Reuters. Najčešće je eksperimentisanje s marihuanom u tinejdžerskoj dobi put prema takozvanim jačim drogama poput heroina i kokaine, naveli su američki stručnjaci u časopisu Neuropsychopharmacology.
          Hurd i kolege istraživanja su sproveli na laboratorijskim štakorima koje su izložili aktivnom sastojku marihuane THC u razdoblju koje bi odgovaralo tinejdžerskom dobu kod ljudi. Drugu grupu štakora nisu izložili djelovanju marihuane. Nakon određenog vremena utvrdili su da je kod štakora koji su bili izloženi THC ustanovljen određeni poremećaj u dijelu mozga koji registruje užitak, a isti se zaključak može primijeniti i na ljudsku vrstu.





Posjeta : 2189