0
Povodom Svjetskog dana borbe protiv droge, u četvrtak počinje treća "Podgorica, zona bez droge"
U centru pažnje - riječ struke!

- Međunarodni stručni skup eminentnih stručnjaka 17. juna “Iskustva u liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji zavisnika” centralni je događaj ovogodišnje manifestacije "Podgorica, zona bez droge", koju povodom 26. juna - Svjetskog dana borbe protiv narkomanije, Opštinska kancelarija za prevenciju narkomanije organizuje treću godinu uzastopno. Specijalni gost biće profesor dr Mihail Zobin, vlasnik, rukovodilac i direktor jedne od najeminentnijih klinika u Evropi. On će prvi put van Rusije prezentirati metod liječenja i rahabilitacije koji je do sada dao najbolje rezultate - naglasio je šef Kancelarije za prevenciju narkomanije Miomir M. Mugoša, najavljujući na današnjoj press konferenciji bogat program aktivnosti koji je Kancelarija pripremila u saradnji sa EAR, Sekretarijatom za sport, NVO “CAZAS”, kafe-barom “City BECK’s”, Studentsko-sportskim društvom "Ekonomist" “Dječjim savezom”...

- Manifestacija počinje u četvrtak, otvaranjem edukativnog kabineta za prevenciju narkomanije u O.Š. “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi. To je donacija naše Kancelarije i plod naše želje da se i u drugim mjestima u Crnoj Gori ovom problemu posveti potrebna pažnja. Završava se 26., potpisivanjem Memoranduma o saradnji između naše Kancelarije i JU “Dom zdravlja” Podgorica. Tog dana obićićemo i radove na budućem Centru za rehabilitaciju korisnika psiho-aktivnih supstanci na Ravništu - istakao je Mugoša i dodao:
- Planirali smo široku lepezu aktivnosti – edukacija, sport, zabava – a centralni događaj manifestacije je eminentni stručni skup 17. juna “Iskustva u liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji zavisnika”. Bićemo u prilici da čujemo i vidimo najbolja iskustva država iz okruženja. Gosti će biti ugledni stručnjaci, eksperti koji se ovim problemom bave više godina. Cijenimo da je to dobra prilika da naši stručnjaci čuju iskustva iz okruženja i da napravimo ambiciozan program rehabilitacije u našem budućem Centru, čija izgradnja počinje za nekoliko mjeseci.
   - EU je u decembru 2004. usvojila Strategiju za drogu za period od 2005. do 2012. Predviđeno je da Evropska komisija izradi dva konkretna akciona plana za realizaciju predviđenih ciljeva. Prvi plan obuhvata period od 2005. do 2008. Ovim dokumentima definisani su prioriteti, prava i obaveze institucija i organizacija EU i država članica u suzbijanju ilegalne trgovine drogom i narkomanije u EU. Poseban segment strategije i akcionog plana odnosi se na poziv drugim evropskim državama, pogotovo državama u tranziciji kao što je Crna Gora, da se pridruže naporima u suzbijanju ove negativne pojave na evropskom kontinentu. Zato, EAR odlučila je da podrži inicijativu Opštine Podgorica i njene Kancelarije za prevenciju narkomanije i da sa ostalim partnerima aktivno učestvuje u obilježavanju 26. juna – Svjetskog dana borbe protiv droge. Strategija EU i akcioni plan predviđaju značajno učešće civilnog sektora u prevenciji narkomanije i pozdravljamo saradnju crnogorskih institucija, organizacija sa civilnim sektorom u borbi protiv narkomanije. Ne samo kao predstavnik EAR, nego i kao roditelj, pozvao bih roditelje i omladinu da aktivno učestvuju u manifestacijama. Na taj način daće lični doprinos u suzbijanju narkomanije - ukazao je portparol EAR Dragan Mugoša.
Tokom "Zone bez droge" biće realizovane nagrade koje su zaslužili najbolji u kviz takmičenju “Znanjem protiv droge”. Pobjednici, učenici sedmog razreda O.Š. “Štampar Makarije”, dva dana boraviće u hotelu "Park" u Budvi. Drugoplasirani, učenici O.Š. “Pavle Rovinski” ići će na jednodnevni izlet u odmaralište na Ivaniovim koritima, a trećeplasirani - iz O.Š. “Jugoslavija” iz Bara - na večeru u restoran "Samba" u Baru.
Od 11. do 18. juna u Budvi biće održan treći međunarodni košarkaški kamp "Basketom protiv droge", turniri u malom fudbalu i košarci "Pridruži se i ti, jer sport pobjeđuje" biće odigrani na terenima SC "Arena", a u dječjoj igraonici "Timberland" u Njegoševom parku biće organizovani zabavno-edukativni programi. Za one starije "poslastica" je muzički hepening "Pjesma uvijek, droga nikad!" na terasi caffe bara "Citty Beck´s"" i gostovanje popularne hrvatske grupe "Colonia".
   
- Svjesni činjenice da je konzumiranje narkotika, naročito kod mladih, jedan od velikih problema društva, Sekretarijat je ostvario veoma uspješnu saradnju sa Kancelarijom za prevenciju narkomanije. Na Prvenstvu srednjih škola Podgorice zajedno smo edukovali 350 učenika, a u Ligi osnovniš škola preko 1500 učenika. Na turniru u malom fudbalu učestvovala su djeca od 7 do 12 godina, pod sloganom „Uz zdrav razum i brze noge, buba-marom protiv droge“. Sa zadovoljstvom se uključujemo i u ovu manifestaciju . Organizovaćemo turnire u košarci i malom fudbalu. Pozvao bih mlade da učestvuju na turniru i da se što više bave sportom – apelovao je zamjenik sekretara Sekretarijata za sport Budo Miranović, uz poruku „sa sportom se ljepše raste“.
- Kao i prethodnih godina, učestvujemo u obilježavanju 26. juna . Istakao bih tri aktivnosti u kojima će učestvovati naši aktivisti – održavanje zabavno-edukativne manifestacije u dječjoj igraonici „Timberland“, edukativni seminar za vršnjačku edukaciju u Baru i turnire u malom fudbalu i košarci. Sve te aktivnosti nastavak su našeg projekta „Zdravim stilovima života protiv droge“, koji realizujemo već godinu ipo. Program je realizovan u svim opštinama i svim srednjim školama u Crnoj Gori - napomenuo je menadžer „CAZAS“ Vladan Golubović.




B.Č.

Posjeta : 2364