0
Dolar na najnižem nivou u poslednjih mjesec dana u odnosu na euro
Dolar na dnu!

             Dolar se danas zadržao na najnižem nivou u posljednjih mjesec dana u odnosu na euro, nakon što se krajem prošle nedjelje našao pogođen objavljenim podatkom o slabijem od očekivanja porastu američke zaposlenosti. Međutim djelimično je nadoknadio gubitke prema jenu uslijed pada cijena dionica na Tokijskoj berzi.

            U takvim okolnostima dolar je oslabio prema euru, nakratko zabilježivši najniži nivo u posljednjih mjesec dana od oko 1,2330 dolara za euro, ali je potom njegovo slabljenje usporeno, tako da trenutno iznosi 1,2291 dolar za euro. Na dobitku je, međutim, bio prema jenu, dosegnuvši 108,64 jena.

            S obzirom da danas tržišta u Sjedinjenim Državama ne rade zbog državnog praznika, obim trgovine na deviznim tržištima bio je skromniji.

             "Dolar se drži na nivou zabilježenom nakon objave podatka o američkoj zaposlenosti, koji je bio lošiji nego se očekivalo", kazao je ekonomist Kris Bernie, iz National Australia Bank u Londonu. "Jen je pak pogođen slabljenjem japanskih dionica, kao i nekim političkim neizvjesnostima vezanim uz nadolazeće izbore za gornji dom japanskog parlamenta".

            Analitičari smatraju da bi moglo doći do prodaja jena ako glavna opoziciona stranka, Japanska demokratska stranka nadjača vladajuću Liberalno-demokratsku stranku premijera Junichira Koizumija, za što postoji vjerojatnost s obzirom na rezultate najnovijih istraživanja javnog mnjenja u Japanu koji pokazuju najnižu podršku Koizumiju od njegovog dolaska na tu dužnost u aprilu 2001.

       Jen je u takvim okolnostima oslabio i prema euru, koji trenutno tako stoji 133,56 jena.





Posjeta : 1342